Trots regeringens löften om avveckling fastnar allt fler i åtgärden.

Rekordmånga arbetslösa i Fas 3

Publicerad

Antalet långtidsarbetslösa i den kritiserade åtgärden Fas 3 slår rekord. Trots regeringens löften om att Fas 3 ska avvecklas fastnar istället allt fler i åtgärden. Senaste månadsstatistiken från Arbetsförmedlingen visar att 36.480 personer finns i Fas 3, vilket är den högsta siffran hittills.

Åtgärden för långtidsarbetslösa, Fas 3, infördes för sex år sedan och har genom åren blivit hårt kritiserad. Socialdemokraterna har i opposition i flera år krävt att Fas 3 ska bort och ersättas av utbildning och riktiga jobb.

Parallellt har antalet långtidsarbetslösa som hamnat i Fas 3 ökat rejält. Efter att ha stigit i flera år vände antalet i Fas 3 ner efter januari 2014. Under alliansregeringen var antalet som mest 35.456.

Men när den rödgröna regeringen tillträdde i oktober vände det upp igen. Och efter årskiftet har nya rekordsiffror noterats varje månad, med en ny ”all time high” i april.

Långtidsarbetslösa utnyttjas

Det är efter drygt två och ett halvt år som arbetslös man går in i Jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas – Fas 3. Arbetsgivare eller anordnare betalar ingen lön – utan får i stället betalt för varje långtidsarbetslös som tas emot.

Avslöjanden visar att lycksökare tjänat stora pengar på att utnyttja långtidsarbetslösa i Fas 3. När kritiken var som hetast bytte Fas 3 namn – till Sysselsättningsfasen.

– Vi ser att fler stannar kvar i Sysselsättningsfasen nu jämfört med förra året och att färre går till andra arbeten med stöd, säger Torbjörn Israelsson analytiker vid Arbetsförmedlingen och fortsätter.

– I övrigt kan inte Arbetsförmedlingen förklara orsaken bakom den stora ökningen just nu. Men en förklaring kan vara att färre stora arbetsgivare, som kommuner, väntar med att anställa långtidsarbetslösa med stöd i avvaktan på de åtgärder som utlovats, som extratjänster till exempel.  

S: Vi stänger Fas 3

Socialdemokraterna lovade i september 2012, när antalet var runt 32.000, att alla långtidsarbetslösa i Fas 3 skulle få ett riktigt jobb eller utbildning.

– Vi stänger Fas 3 om vi fick bestämma. Det är vad vi säger nu. Istället ska dessa människor bort ifrån återvändsgränden. Några ska ha riktiga jobb med avtalsenlig lön, några ska få möjlighet att studera, sade partiledaren och nuvarande statsminister Stefan Löfven vid en pressträff då.

När Stefan Löfvens regering tillträdde i oktober lovade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att Fas 3 ska avvecklas. Det skulle ske successivt genom att anordnarbidraget till arbetsgivarna skulle sänkas. När sedan regeringens budget föll, försenades de utlovade extratjänsterna och andra åtgärder som skulle ersätta Fas 3.

Få ersättningsplatser på plats

Det finns därför en risk att signalen gått ut till arbetsgivare att åtgärden är på väg bort samtidigt som regeringen inte lyckats få ersättningsplatser på plats.

Att antalet långtidsarbetslösa i Fas 3 är aldrig varit så här många är förstås en nagel i ögat på regeringen. Och ännu ett hinder att nå Socialdemokraternas mål om att Sverige ska ha Europas lägsta arbetslöshet till 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer