Foto: TT

Rekordmånga elpistoler och batonger tas i tullen

Uppdaterad
Publicerad

Tullen har i år beslagtagit rekordmånga farliga föremål som elpistoler och batonger. Dessutom ser utredarna en större spridning bland de som beställer vapnen.

Bara under årets första tre månader har tullen på Arlanda beslagtagit fler elpistoler och batonger än vad Tullverket sammanlagt tagit över hela landet de senaste tre åren tillsammans. Hittills i år har 1.269 batonger hittats, i fjol var det 26 under samma period. I mitten av februari i år rapporterade Tullverket att knappt 600 batoner hade beslagtagits. Ökningen har alltså varit ännu större de senaste veckorna.

När det gäller elpistoler har antalet beslagtagna ökat från 36 till 293.

– Det är ju inte bra om de här föremålen skulle komma ut i samhället, att var och varannan beväpnar sig för det här är ju vapen, säger Mats Pettersson, chef gränsskyddsenheten Tullverket.

Vapnen kan kosta bara några hundralappar och beställs enkelt via nätet från utlandet. Vad den enorma ökningen beror på kan inte tullen svara på, men svaret är inte att tullen blivit mycket bättre på att upptäcka dem.

– Det här flödet fanns inte förra året, vi gjorde väldigt mycket stora kontroller i det här flödet och vi hittade inte tillnärmelsevis det här antalet som vi hittat efter årsskiftet, säger Mats Pettersson, chef gränsskyddsenheten Tullverket.

Nya grupper beställer

Även bland beställarna upplever Tullverket en förändring.

– Det nya är att det är en större spridning bland de som beställer, från att det tidigare har varit framförallt män runt 20, säger Ewa-Marlene Frenéus, chef tullåklagarsektionen.

Hon funderar också på om ett förändrat köpbeteende, där det går snabbt och lätt att beställa varor över nätet spelar in. Även om unga män upp till 30 ännu är den största gruppen bland beställarna finns män och kvinnor mellan 17 och 66 år över hela landet bland beställarna. Under årets första två månader var fem procent av beställarna kvinnor.

 – I det fåtal fall som vi får en förklaring till varför man köpt de här så är det för eget skydd eller sin flickväns skydd. Vi har fått de förklaringarna i alla fall, säger Mats Pettersson, chef gränsskyddsenheten Tullverket.

Många slipper böter

Inom kort kan över ett tusental av beställarna, som i regel beställt enstaka föremål, räkna med att höra ifrån Tullverket. Många av de som importerar de farliga föremålen är tidigare ostraffade och riskerar böter och att hamna i brottsregistret, men i de flesta fallen lär det stanna med att vapnet beslagtas och förstörs.

– Det stora antalet gör att vi inte riktigt har kraft att lägga tid och möda på varenda ärende med enstaka föremål där mottagaren kanske säger att det där är inte mina saker. Då är det svårt att nå framgång i utredningen, säger Mats Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.