Rekordmånga ensamkommande barn väntas

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket räknar nu med att 12.000 ensamkommande barn och ungdomar kommer att söka asyl i Sverige i år. Det är den högsta siffran hittills, skriver Dagens Nyheter.

– För bara ett par år sedan tyckte man det var många om det kom 300 barn på en månad. Nu kommer det lika många på en vecka, säger Terje Torvik, verksamhetsexpert på myndigheten, till tidningen.

Barnen är i de flesta fall pojkar mellan 13 och 17 år som kommer från Afghanistan, Somalia och Eritrea.

Siffrorna brukar stiga under sommaren eftersom att väderförhållandena gör det enklare att ta sig hit. Men enligt Migrationsverket har man sett en ökning i hela Europa och menar att det handlar om en global trend.

– Ofta ser vi att barnen kommer först, därefter resten av familjen. Kanske tänker man att det är lättare för barn att få asyl. Eller så skickar man i väg sina barn i hopp om att de ska få en bättre framtid, säger Helena Carlestam, omvärldsanalytiker på Migrationsverket, till DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.