Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Angerbjörn, professor i zoologi på SU, listar fyra saker som påverkar antalet fjällrävar i Norden. Foto: TT/Daniel Hedström/SVT

Rekordmånga fjällrävar föddes under 2022

Uppdaterad
Publicerad

Bevarandeåtgärderna för den utrotningshotade nordiska fjällräven ger resultat. Under 2022 föddes föddes 164 nya kullar, vilket är ett rekord sedan mätningarna startade för över 30 år sedan.

Det är sannolikt att den nordiska fjällräven redan hade varit utdöd om det inte vore för bevarandeinsatser, enligt professor Anders Angerbjörn, som startade det svenska fjällrävsprojektet för över 30 år sedan.

– År 2000 fanns det omkring 50 vuxna fjällrävar i Norden sammanlagt. Nu har vi ökat det till cirka 500, och det kan vi vara stolta över, säger han.

Klimatkrisen

Tillgång på lämlar

Angerbjörn hade inte väntat sig att 2022 skulle bli ett rekordår för fjällrävarna, som är mycket beroende av sin favoritföda – lämlar.

– Jag tyckte inte riktigt att det var ett ordentligt lämmelår, så jag blev lite överaskad. Men det är väldigt glädjande, säger han.

I videon berättar berättar Anders Angerbjörn om vad som kan påverka storleken på fjällrävsstammen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet