Rekordmånga privatpersoner har slagit larm om förgiftningssymptom efter att ha rökt e-cigaretter med nikotin. Foto: TT

Kraftig ökning av giftlarm om e-cigaretter

Uppdaterad
Publicerad
Hittills i år har rekordmånga personer larmat om förgiftningssymptom efter att ha rökt e-cigaretter med nikotin, eller kommit i kontakt med de påfyllningsvätskor som följer med cigaretterna. En stor del av de drabbade är barn.

De elektroniska cigaretterna, eller e-cigaretter som är det vardagliga namnet, beskrivs ofta som det hälsosamma alternativet för att sluta röka. Men nu hör allt fler av sig till Giftinformationscentralen.

Samtalen kan gälla rena förgiftningar, med kraftiga kräkningar och hjärtklappning, förgiftningstillbud eller skador då man kommit i kontakt med de vätskor som följer med cigaretterna.

Från 1 till 66 ärenden

För tre år sedan fick Giftinformationscentralen en förfrågan om e-cigaretter. I år har 66 personer hört av sig, den högsta siffran hittills. Noterbart är att 17 av årets ärenden gällt barn under nio år som oftast kommit i kontakt med vätskan.

E-cigaretten, som ännu är tämligen okänd i Sverige, är batteridriven. Den vätska, med eller utan nikotin, som finns i en påfyllningsflaska fylls i cigaretten. Ångan som uppstår blir rökliknande, och är ofta nästan helt luktfri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer