Resandet visar på uppsving den gångna veckan. Arkivbild. Foto: ADAM IHSE / TT

Ny analys: Resandet sköt i höjden förra veckan

Uppdaterad
Publicerad

Det ökande resandet som uppmättes vid Kristi himmelfärd verkar bara har varit början. Förra veckans resedata visar på en ordentlig stegring i svenskarnas rörelsemönster.

Från att ha varit relativt restriktiva med att resa verkar folk sedan förra veckan ha börjat röra på sig mer, enligt anonym och sammanslagen data från mobilnätet som Telia samlat in.

– Det sticker helt klart i väg. Men om det är ett trendbrott vi ser vet vi först nästa vecka när vi har mera data, säger Kristofer Ågren, chef för Telias dataanalysavdelning Data Insights.

Den svarta linjen i grafen nedan visar resefrekvensen, och den sjunker brant under vecka 12 när coronasmittan kopplar grepp kring Sverige. Bortsett från ett gupp i kurvan efter påsk har resandet varit rejält begränsat, vilket går att jämföra mot grå linje som visar hur vi mycket vi reste samma veckor förra året.

Förändring i andelen dagliga resor inom Sverige. Foto: Telia

Vid Kristi himmelsfärdshelgen – vecka 21 – noterades ett uppsving i resandet, en ökning som fortsatt veckan därpå och kan skönjas över hela riket.

– Vi ser ökad rörelse i alla tre regioner, säger Kristofer Ågren.

Förändring i andelen dagliga resor till, från och inom Skånes, Västra Götalands och Stockholms län. Foto: Telia

Med resande menas här rörelser på minst 500 meter, vilket markerar avståndet mellan masterna i mobilnätet. Det går utifrån dataunderlaget inte att dra några utförliga slutsatser om hur långt folk rest, men enligt Kristofer Ågren rör det sig inte om några särskilt långa resor, oftast inte längre än till länet eller kommunen bredvid.

Det går heller inte redan nu att ge svar på varför resandet ökat. Kristofer Ågren tror dock att det fina vädret har varit en betydande orsak.

– Det här är typiskt fint-väder-resande. Folk åker till sina lantställen.

Förändring i procent i andelen dagliga resor till, från inom län. Foto: Telia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet