Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör RFSL Ungdoms förbundsordförande i videospelaren. Foto: SVT

RFSL kritiserar att Karolinska stoppar hormonbehandling av barn med könsdysfori

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan meddelade Karolinska sjukhuset att man stoppar hormonbehandling av ungdomar som vill genomgå en könskorrigering. Pågående behandlingar fullföljs, men inga nya påbörjas, med undantag för forskningsstuder. Nu kritiseras beslutet av RFSL, riksförbundet för bland annat transpersoners rättigheter.

– Vi har sett en otroligt stor oro kopplad till detta beslut, säger Jêran Rostam förbundsordförande RFSL Ungdom.

Beslutet att stoppa hormonbehandling av Skälet är att man anser sig ha mycket lite fakta om hur hormonbehandling påverkar en ung människas kropp, och dessutom bedöms det som osäkert om en minderårig kan överblicka konsekvenserna behandlingen.

I dag gäller det alltså att bo i rätt region om man som mindreårig vill ha könskorrigerande behandling.

– Många unga transpersoner är oroliga för om de kommer att få tillgång den vård de är i behov av, men också i transcommunityt i stort och hur detta över sikt kan påverka tillgången till vård, säger Jêran Rostam förbundsordförande RFSL Ungdom.

Gällande bristen på vetenskapliga studier i ämnet svarar Jêran Rostam så här:

– Det finns redan massa kunskap och erfarenhet, detta är en vård som har bedrivits en längre tid. Det går inte att ta bort det i väntan på att vi ska få evidensbaserad forskning som dessutom löper över en längre tid, för då står vi utan vård under många år innan den forskningen finns.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.