– Betalningen kommer bara svisha iväg, Christina Wejshammar, chef på Riksbanken.

Riksbanken inför nytt system med digitala pengar

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin har påskyndat utvecklingen av digitala betalningar.

Nu planerar Riksbanken ett nytt system som ska göra banköverföringar snabbare. 

De allra flesta i Sverige betalar med kort, och fler har det blivit i och med pandemin.

– Det är uppenbarligen så att allmänheten varit lite rädd för att använda kontanter, säger Gabriela Guibourg, enhetschef på analys- och policyenheten på Riksbanken.

Samtidigt som allt färre använder kontanter har andra betalningsalternativ, som med mobil, blipp eller Swish ökat. Förra året stod dessa alternativ för nästan 60 procent av kortköpen.

”Betalningen kommer bara svischa iväg”

Sedan januari 2020 har antalet köp med Swish nästan fördubblats. Det slår Riksbanken fast i sin nya årliga betalningsrapport.

Riksbanken spår en allt mer digital framtid. I maj nästa år kommer de lansera en plattform som kommer göra betalningar snabbare.

– Till exempel, när jag gör en fakturabetalning i min internetbank får jag meddelandet att om jag lagt min betalning efter klockan 12, då kommer den ske nästa bankdag. Det meddelandet kommer inte komma utan betalningen kommer bara svischa iväg, Christina Wejshammar, kontantansvarig på Riksbanken.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.