Riksdagsledamöter samlade i riksdagens plenisal vid riksmötets öppnande 2018, samt en bild på kungens tal då. Foto: Henrik Montgomery/TT

Musik, sång och kungatal – men också tunga politiska besked

Uppdaterad
Publicerad

Riksmötets öppnande är den formella starten på riksdagsåret. Det blir en dag med sång och musik – men också tunga politiska besked när statsminister Stefan Löfven väntas presentera flera nya ministrar.

Tisdagen börjar med att riksdagsledamöterna traditionsenligt antingen går på en gudstjänst i Storkyrkan, eller på en sekulär ceremoni som Humanisterna håller på Konstakademien.

Gudstjänsten leds av domprost Hans Ulfvebrand och domkyrkokaplan Kristina Ljunggren. Jonna Bornemark, docent i filosofi och lektor på Södertörns högskola, håller tal. Musiken framförs av S:t Jacobs Kammarkör under ledning av domkyrkokantor Gary Graden.

Öppnas av kungen

Under den sekulära ceremonin hålls samtidigt tal av Ulrika Kärnborg, ordförande i Fredrika Bremer-förbundet, och av Marcin de Kaminski från Civil Rights Defenders. Musiken framförs där av Rickard Söderberg.

Efter ceremonierna förflyttar sig ledamöterna till riksdagen där riksmötet formellt öppnas klockan 14.00. Det är kung Carl XVI Gustaf som förklarar riksmötet öppnat, på begäran av talmannen Andreas Norlén.

Flera nya ministrar

Även i riksdagen bjuds det på musik, men där väntas också flera tunga politiska besked. Statsminister Stefan Löfven presenterar sin regeringsförklaring och beskriver då vilken politik regeringen kommer föra under det kommande året. Samtidigt väntas han presentera flera nya ministrar.

En ny utrikesminister ska utses efter Margot Wallströms meddelade avgång och enligt uppgifter till SVT kommer Ann Linde få ta över på den posten. Hon är i dag utrikeshandels­minister och ­minister med ansvar för nordiska frågor. Det är oklart vem som kommer att efterträda henne.

Löfven väntas också presentera en efterträdare till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson som har nominerats till svensk EU-kommissionär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.