Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Avgjordes i sista stund – hör SVT:s reporter Mimmi Nilsson om budgetomröstningen. Foto: Axel Rydén/SVT

Riksdagen säger ja till regeringens budget

Uppdaterad
Publicerad

Det var ovisst in i det sista – men till slut stod det klart att regeringen fick stöd för sin vårbudget. Det betyder att det pensionsförslag som förhandlats fram av S, V, MP och C nu blir verklighet.

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh satt på den avgörande rösten när riksdagen skulle votera om vårändringsbudgeten. Utan hennes röst var mandatfördelningen helt jämn. En nedlagd röst från Kakabaveh skulle därmed sannolikt ha lett till ett avgörande genom lottning.

Kakabaveh hade efterlyst försäkringar från regeringen gällande eftergifter till Turkiet i samband med Natoförhandlingarna. Det besked hon gav medierna på förhand var att beslutet om hur hon skulle rösta i riksdagen fortfarande var ovisst.

– Jag kommer kanske att bestämma mig när jag sitter där, sa hon i SVT:s Morgonstudion.

Jämn omröstning

När voteringen till slut genomfördes stod det klart att regeringens budgetförslag vunnit, även om resultatet framstår som svårtolkat för den som inte är insatt i riksdagens formalia.

173 personer röstade ja till utskottets förslag – det vill säga oppositionens förslag till budget – medan 174 röstade nej. Därmed vann reservationsförslaget, det vill säga budgetförslaget från regeringen, MP, V och C.

Två ledamöter var frånvarande under voteringen, Maria Gardfjell (MP) och Mikael Oscarsson (KD).

Kristersson (M): Vårt förslag var bättre

Ett resultat av dagens omröstning är att garantipensionen för dem med lägst inkomster höjs med upp till 800 kronor i månaden efter skatt från augusti.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson framhävde efter omröstningen att högeroppositionens pensionsförslag var bättre.

– Vårt förslag gav både mer pengar till dem som har det allra sämst och värnar arbetslinjen så alla pensionärer som har jobbat får bättre pension.

Tycker du det är synd att det inte blev lottning?

– Nej lottning ska man aldrig eftersträva. Jag tycker att det här var en ganska talande avslutning på en mandatperiod som varit helt ohållbar.

Desto gladare efter voteringen var V-ledare Nooshi Dadgostar.

– Vi gör den största höjningen av garantipensionen någonsin. Det var länge sedan jag var så här glad, säger hon.

Skillnaden mellan de debatterade pensionsförslagen

Det nya kompromissförslaget om pensionerna från regeringen, C, MP och V innebär att garantipensionen höjs permanent med 1 000 kronor före skatt. Det ger en ny garantinivå på 9 779 kronor för ensamstående. Dessutom förstärks jobbskatteavdraget för personer över 65 år och bostadstillägget höjs med 100 kronor per hushåll.

Oppositionens förslag skulle ha inneburit 600 kronor i höjd pension, samt höjt bostadstillägg med 350 kronor per hushåll och sänkt skatt som skulle ge ytterligare pengar. Till skillnad från regeringens förslag skulle alla pensionärer, oavsett inkomst, få en höjning. Det är inte riktat enkom till dem med de lägsta pensionerna, vilket regeringens förslag är.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.