Riksdagen vill ha kvar sin inkomstgaranti

Uppdaterad
Publicerad

Rapport har i en serie inslag rapporterat om inkomstgarantin som ges till före detta riksdagsledamöter. Kritiken har varit hård men trots det ser garantin ut att bli kvar. Rapports kartläggning visar att en majoritet i riksdagen inte vill ändra på systemet. Men frågan splittrar blocken.

Svt har berättat om socialdemokraten Yvonne Sandberg Fries som får 30.768 kronor i månaden trots att det är nästan sju år sen hon fick lön som heltidspolitiker och trots att hon också är delägare i ett företag som ger henne aktieutdelning.

Ett annat exempel är vänsterpartisten Alice Åström som aldrig behöver jobba igen. Hon får 50.000 kronor i månaden och är garanterad pengar fram till pensionen 2024.

22.000 plus 31.000 i lön

Centerpartisten Stefan Tornberg får nästan 22.000 kronor i månaden, trots att han nu också har lön på 31.000 kronor i månaden som oppositionslandstingsråd, och trots att han tycker garantin borde avskaffas:

-Nej men principer...alltså jag kör bensinbil ibland fast jag tycker vi borde ha andra bränslen i bilarna, jag flyger ibland fast jag tycker man borde åka tåg. Så det handlar ju också om att ha en tillvaro och utifrån de regler som gäller nu, säger Stefan Tornberg (C).

Stefan Tornbergs parti Centerpartiet är ett av de partier i riksdagen som tycker att inkomstgarantin behöver ändras nu.

-Arbetslinjen måste gälla för alla, säger centerns gruppledare Annie Johansson (C) och får medhåll av allianskollegan Folkpartiet. Även Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna vill se över reglerna nu.

Frågan splittrar

Men frågan splittrar blocken. Riksdagens tungviktare Moderaterna och Socialdemokraterna vill inte ändra systemet nu. Det vill inte heller Miljöpartiet eller Kristdemokraterna.

-Alla som kan jobba ska göra det. Det gäller även riksdagsledamöter, säger gruppledaren Anna Kinberg-Batra(M). På frågan varför inte samma regler gäller för riksdagsledamöterna som för människor som går till arbetsförmedlingen svarar hon att riksdagsledamöter inte är anställda:

-Man kan bli av med allting hux flux på valnatten.

Socialdemokraternas gruppledare Carina Moberg(S) menar att det behövs ”schyssta regler” för att locka kompetenta duktiga människor till att bli folkvalda lagstiftare.

Men ska man inte ha krav på sig att man måste söka nya jobb, precis som alla andra har?

-Nu har vi ju tittat över det här systemet ganska nyligen och efter det står det faktiskt ganska tydligt inskrivet att det är ambitionen att man ska gå tillbaka till arbete. Det är ju kompetenta människor som suttit i riksdagen så det borde inte vara problem men ändå kan det vara det, säger Carina Moberg (S).

Jeanette Larsson, reporter

Jeanette.larsson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.