Regeringen har föreslagit att månggiften ingångna utomlands inte ska erkännas i Sverige – men undantag ska kunna göras. Den möjligheten vill en majoritet i riksdagen ta bort. Foto: Janerik Henriksson/TT

Riksdagen vill se totalförbud mot månggifte

Publicerad

En majoritet i riksdagen vill se ett totalförbud mot polygama äktenskap som ingåtts i utlandet, rapporterar Ekot. Enligt regeringens nuvarande förslag ska undantag kunna göras om det finns ”synnerliga skäl”.

Enligt regeringens förslag ska polygama äktenskap inte erkännas i Sverige, men undantag ska kunna göras i enskilda fall där det finns synnerliga skäl. Det kan till exempel handla om att en part i äktenskapet drabbas orimligt hårt om äktenskapet rivs upp.

Kritik mot undantag

Enligt en genomgång av riksdagsmotioner som Sveriges Radios Ekot har gjort motsätter sig en en majoritet i riksdagen, bestående av M, KD, SD, L och C, det föreslagna undantaget.

– Det finns inga fall där det är okej för män att äga flera kvinnor och dominera över dem, det strider totalt mot svensk jämställdhetspolitik, säger L-ledamoten Robert Hannah till Ekot.

Enligt Ekot räknar partierna med att kunna enas om ett tillkännagivande där regeringen ska uppmanas att ta bort undantaget från föreslaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.