Pollare vid vid riksdagen hindrar fordon att ta sig fram. Foto: TT

Riksdagsledamot för Miljöpartiet utreds för ovälkomna närmanden – tar timeout

Uppdaterad
Publicerad

En riksdagsledamot för Miljöpartiet har anklagats för trakasserier och sexuella närmanden. Han har uppmanats att ta timeout och har accepterat detta, skriver partisekreterare Amanda Lind till SVT Nyheter. Mannen nekar till anklagelserna.

En manlig riksdagsledamot för Miljöpartiet ska ha trakasserat unga kvinnor inom partiet. Trots att flera kvinnor larmat har mannen suttit kvar och kommit in i riksdagen .

– Det har varit känt för personer i ledande positioner inom partiet i minst tio år. Att man skulle akta sig för den här riksdagsledamoten var bland det första jag fick höra när jag började engagera mig i partiet, berättar en person med hög position inom Miljöpartiet, för Dagens Nyheter.

Kampanjen #MeToo

”Uppmanat att ta timeout”

Partisekreterare Amanda Lind skriver i ett meddelande till SVT att partiet tar allvarligt på anklagelserna och att man startade en utredning för en vecka sedan.

”Det handlar om ett flertal händelser som kommit till vår kännedom. Vi kommer nu att arbeta både grundligt och skyndsamt. Vi kommer inte att lämna några anklagelser outredda. Vi har uppmanat den utpekade riksdagsledamoten att genast ta timeout från sitt uppdrag, vilket han har accepterat”, skriver hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet