Kvinnan ska ha pressat riksdagsmannen på stora summor pengar och hotat med att läcka sexbilder på mannen om han inte betalar. Foto: Polisens förundersökning

Moderat riksdagsman utreds för misstänkt sexköp – utpressades på 65 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

En moderat riksdagsledamot pausar sina uppdrag efter att han utreds misstänkt för att ha köpt sex av en kvinna i 25-årsåldern. Hon står i sin tur åtalad misstänkt för grov utpressning för att ha pressat politikern att betala runt 65 000 kronor för att inte läcka bilder på honom.

M-ledamoten utreds misstänkt för sexköp vid den Särskilda åklagarkammaren efter en anmälan från en privatperson. Han tar nu tagit en timeout från politiken.

– Det är standardförande vid rättsliga prövningar och det rättsliga måste nu få ha sin gång. Jag kan inte kommentera händelserna ytterligare i nuläget, skriver partiets pressekreterare Amos Friedman.

På lördagen fick statsminister Ulf Kristersson (M) frågor om händelsen i samband med en pressträff på Moderaternas Sverigemöte.

– Det är mycket allvarliga anklagelser. Vi har naturligtvis lagt ner stor kraft på att han är i goda händer, svarade Kristersson.

Hade sex i mannens lägenhet

Den misstänkta kvinnan och M-ledamoten hade kontakt under hösten och i december bjöd mannen med sig kvinnan samt ytterligare en väninna till sin lägenhet. Enligt förundersökningen hade M-ledamoten och kvinnorna sex och en bild togs då på mannen. Bilden ska sedan ha använts för att pressa mannen på pengar. Kvinnan har bland annat velat få pengar för en bröstförstoring, ny tv och resor. Om riksdagsmannen inte betalade skulle kvinnan läcka bilden till media och förstöra hans karriär.

I början av februari gick han till Säpo som inledde en förundersökning.

Betalade hyran

Mannen berättar i förhör att han betalat en taxi åt kvinnorna efter att ha haft sex med dem. Han gav även den misstänkta kvinnan 5 000 kronor till hyran. Kvinnan i 25-årsåldern hävdar i förhör att det rör sig om ett sexköp och att hon och mannen haft en ekonomisk uppgörelse, något som mannen nekar till.

Åklagaren kan inte kommentera fallet och hänvisar till förundersökningssekretess. Den misstänkta kvinnan nekar till anklagelserna om grov utpressning och har via sin försvarsadvokat avböjt att kommentera.

Kvinnan är tidigare dömd för flera brott. 2018 dömdes hon till ett år och nio månaders fängelse för ett flertal brott när hon på centralstationen i Göteborg knivhögg en person i sin närhet. 2016 dömdes hon till fängelse i ett år och två månader för olaga frihetsberövande och misshandel. Vid båda fängelsevistelserna har hon varnats för hotfullt beteende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.