Foto: Scanpix

Svidande kritik mot Svenska Spel

Publicerad

Riksrevisionens granskningsrapport av Sveriges spelmonopol är starkt kritisk. Staten anklagas bland annat för att inte styra sitt bolag Svenska Spel tillräckligt ansvarsfullt, och för en bristande spelreglering.

Att staten inte klarar av att reglera spelandet och att spelberoendet riskerar att öka, det säger rapporten som Riksrevisionen presenterar i dag.

Rapporten riktar stark kritik mot statens sätt att styra sitt bolag Svenska Spel. Den menar att målen, som är ”en sund och säker spelmarknad där sociala skyddshänsyn ska beaktas och där skadeverkningar av överdrivet spelande ska minska”, inte fullt uppfylls och att spelberoendet tvärt om riskerar att öka.

Riskabla spel ökar
Enligt rapporten spelar färre personer för mer pengar och utbudet av riskabla spel ökar. Den menar också att försäljningskanalerna blir mer lättillgängliga och marknadsföringen mer intensiv.

Rapporten uttrycker också oro över den stora illegala spelmarknaden som finns, och en växande oreglerad spelmarknad på internet som staten inte har tillräckligt bra kontroll över. Lotteriinspektionen saknar tillräckliga befogenheter att ingripa mot illegalt spel, enligt Riksrevisionen.

Även reglerna för spelreklam angrips. Riksrevisionen anser att de är otydliga.

Behandling måste ges
Vad gäller problematiken med spelberoende menar rapporten att det saknas forskning och förebyggande verksamhet. En rundringning visade att endast 50 av Sveriges kommuner erbjuder behandling mot beroendet. Det är heller inte tydligt om det är staten eller kommunerna som har ansvaret i frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Spelberoende

Mer i ämnet