Blott Sverige svenska jordgubbar har. Men det hindrar inte fuskare från att märka om godsakerna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Risk för jordgubbsfusk när priserna skjuter i höjden

Uppdaterad
Publicerad
Det råder stor brist på jordgubbar inför midsommarhelgen, något som fått priserna att skjuta i höjden. Förutsättningar som får jordgubbsfuskare att gnugga händerna.
– Det är ett klassiskt tillfälle för dem som vill fuska med märkningen, säger Magnus Engstedt, bärrådgivare vid Bärfrämjandet.

Varje år dukar svensken upp med drygt fem miljoner liter jordgubbar på midsommarborden. Men i år finns det risk för att många av oss får avnjuta färre av godsakerna än vanligt.

Det är en frostknäpp i Skåne i mitten av maj under blomningen som orsakat den stora bristen på midsommargubbar. Priserna har skjutit i höjden och ytterligare en följd kan bli att jordgubbsfusket ökar.

– Det är ett klassiskt tillfälle för dem som vill fuska med märkningen, säger Magnus Engstedt, bärrådgivare vid Bärfrämjandet.

Jordgubbar är en färskvara och så även priset, men enligt Magnus Engstedt kan priset sticka upp mot drygt 80 kronor litern.

Samtidigt importeras en stor del jordgubbar från bland annat Polen, Tyskland och Belgien. Waldemar Ibron, kontrollant vid Jordbruksverket, delar Magnus Engstedts bild av att det höga priset på svenska jordgubbar kan locka försäljare att märka importerade bär som svenska.

– Ju högre pris, desto större är benägenheten att märka om. Då tjänar man mer, säger han.

Så motarbetas fusket

Varje år genomför Jordbruksverket drygt 200 kontroller av jordgubbar så att dess ursprungsland och kvalitetsklass framgår av förpackningen eller skylten vid försäljningsstället. Kontrollerna sker främst vid torg, parkeringsplatser och vägkanter.

– Fusket varierar från år till år, beroende på odlingsresultat, väderlek och prisläge.

Saknas det märkning rekommenderar Waldemar Ibron att man först och främst frågar säljaren var jordgubbarna kommer ifrån och vem som odlat dem.

– Tycker man att det är något som inte stämmer så avstå köpet.

Experterna kan se om bären är svenska

Misstänker Jordbruksverket fusk skickas bären på analys. Då mäts innehåll av vissa isotoper som visar om jordgubbarna är svenskodlade eller inte.

Går det att se på jordgubbarna om de är från Sverige?

– En del odlare som jobbar med det året runt kan se det, men de flesta kan inte se det med blotta öga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer