Migrationsverkets besked innebär att verket därmed ändrar sin praxis och för första gången slår fast att köns- stympning är att betrakta som för- följelse på grund av kön.
-Det nya är att vi slagit fast att alla flickor som riskerar könsstymp- ning har rätt till skydd i Sverige, säger Migrationsverkets rättschef Henrik Winman till SVT:s Rapport.
Eritrea har en lagstiftning mot könsstympning, men trots det får flickan alltså stanna.
-Vi tror inte att de har förmåga att fullt ut efterleva de reglerna. Vi har inte sådan information att vi kan lita på den uppgiften, säger Henrik Winman.
Fler än 100 miljoner flickor och kvinnor i världen har utsatts för könsstympning, i olika varianter och mer eller mindre brutalt.
Fakta om könsstympning
• Könsstympning är ett ingrepp som av sedvänja utförs i vissa kulturer på unga kvinnor. Sedvänjan är inte påbjuden inom någon av världsreligionerna men är utbredd inom ett flertal afrikanska och arabiska samhällen.
• Vid proceduren enligt sunna avlägsnas en del av vävnaden runt klitoris.
• En annan variant innebär att hela klitoris skärs bort, alternativt både klitoris och de inre blygdläpparna.
• Den mest avancerade stympningen, kallad infubilation eller faraonisk omskärelse, innebär att klitoris, inre blygdläppar samt insidorna av de yttre blygdläpparna avlägsnas. Därefter sys yttre blygdläpparna ihop så att de växer samman.
Endast en liten öppning lämnas för menstruationsblod.
• Enligt världshälsoorganisationen WHO:s beräkningar har omkring 100 miljoner, nu levande, kvinnor utsatts för könsstympning.
• UNICEF anger att könsstympning förekommer i ett 40-tal länder och att det drabbar 2 miljoner flickor varje år.