Automatiska gräsklippare har funnits sen 90-talet men det har dröjt innan de börjat sälja. Foto: TT

Robotgräsklippare i intressetopp

Publicerad

Det ska vara en robotgräsklippare i år. Antalet prissökningar efter självgående gräsklippare ökar raketsnabbt. Förlorare är produkter – mp3-spelare, gps:er, kompaktkameror och annat – som ersätts av smarta telefoner.

Intresset för att köpa hemelektronik på nätet minskade i maj med 6 procent jämfört med maj i fjol, enligt Teknikbarometern från handelns undersökningsföretag HUI och prisjämförelsesajten Prisjakt. Främsta förklaringen till att intresset minskar är att större tekniksprång, som brukar locka köpare, saknas, framför allt när det gäller mobiltelefoner och surfplattor.

Robotgräsklippare är den verkliga raketen i barometern. Självgående gräsklippare har funnits på marknaden sedan 1990-talet, men det var först i fjol som det lossnade. 2013 ökade antalet sökningar med 141 procent och hittills i år har ökningen fortsatt med ytterligare 30 procent.

De senaste åren har smarta telefoner nästan helt tagit över och gjort annan elektronik överflödig. Det märks i minskat köpintresse för exempelvis mp3-spelare och kompaktkameror. Samtidigt ökar intresset för tillbehör till smartluren som trådlösa högtalare, hörlurar och pulsklockor.

Nyfikenheten på den senaste tv-tekniken, ultra-HD, har börjat öka. Av de 13 populäraste tv-sökningarna var 5 efter ultra-hdtv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer