Röda morötter och smörig potatis

Uppdaterad
Publicerad

Det ska inte vara vilken potatis som helst, utan den ska vara smörig eller kanske nötaktig. Som ett gott vin. På årets trädgårdsmässa i Stockholm är det ätbart som gäller.

Nästan halva Sveriges befolkning odlar något att äta i sin trädgård. Nära 300 olika sorter, 17 av dem är tomater.

–Vi ser tydligt att folk har tröttnat på gräsmattor och har börjat återskapa köksträdgårdarna igen, säger Solveig Sidblad på Fritidsodlingens riksorganisation, FOR.

Trenden stöds av nya siffror från Jordbruksverket som visar att vi föredrar något att äta i trädgården framför blommor, träd och buskar. En femtedel av alla svenska hushåll odlar äpplen, var fjärde har gräslök i sitt trädgårdsland och var tionde odlar tomater och potatis.

– Men vi vill inte ha vilka morötter eller potatis som helst. Morötterna får gärna vara röda och vi har börjat prata om potatis som om det vore ett fint årgångsvin, säger Solveig Sidblad.

Egenodlat smakar bättre

Kanske vill vi ha mer kontroll över det vi äter, men samtidigt visar enkätundersökningen, som SCB låtit göra på uppdraga av Jordbruksverket, att vi helt enkelt tycker att det smakar bättre med det vi odlat själva.

– Vi verkar vilja tillbaka till rötterna för vi ser också att gamla sorter kommer tillbaka, som rovor, olika sorters bönor och perenna lökar.

– Jag tror också att det är en motreaktion mot att det mesta annars i livet är en knapptryckning bort, säger Jan Rundgren.

Äkta och genuint

Nu ska det vara äkta och genuint, inget fusk, menar Jan Rundgren, ständig trendspanare med öga för det gröna. Förutom att vi gärna odlar grönsaker möblerar vi gärna vår trädgård.

– Gränsen mellan ute och inne suddas ut, vi vill ha utomhuskök och gärna en läshörna i trädgården, säger han.

Som vanligt är trädgårdsmässan mycket välbesökt. Och det är som om törsten är extra stor i år när våren tvekar.

– Det är nästan så att folk blir lite tokiga. Vår längtan, hos oss nordbor, är så stark att vi nästan kokar över, säger Jan Rundgren och skyndar vidare till nästa intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.