Rödgröna lovar mindre barngrupper

Uppdaterad
Publicerad

År 2014 ska det bara gå fem barn per anställd i förskolan. Det löftet kommer att ingå i de rödgrönas valmanifest.

Staten ska stå för hälften av kostnaderna, 1,5 miljarder kronor, kommunerna för lika mycket. Men på samma sätt som i alliansens valmanifest finns brasklappen ”om ekonomin så tillåter”.

Redan 2011 ska en miljard satsas på mindre grupper. Åren efter anslås 1,5 miljarder per år.

Barngruppernas storlek har ökat. 2006 gick det 5,1 barn per anställd och 2009 gick det 5,3 barn per anställd, berättade V-ledaren Lars Ohly när han, vid en pressträff tillsammans med S-ledaren Mona Sahlin och Miljöpartiets båda språkrör Maria Wetterstrand och Peter Eriksson, presenterade satsningarna på barnomsorgen.

-Det är dags för kvinnornas och barnens mandatperiod, sade han.

Fler timmar på förskolan

200 miljoner kronor per år från 2011 ska gå till en utökad barnomsorg på obekväm arbetstid. De rödgröna säger sig också vara beredda att se över den lagstiftning som finns.

Från 2012 vill de rödgröna satsa 550 miljoner kronor per år för att barn till föräldralediga och arbetslösa ska få vara 30 timmar i veckan i förskolan. De vill ändra skollagen som i dag ger barnen rätt till 15 timmar i veckan.

De vill också förstärka principen om syskonförtur.

Björklund: ”Fuskfinansiering”

Folkpartiledaren Jan Björklund slog bakut när han hörde Mona Sahlin presentera de rödgrönas satsning på förskolan.

Björklund underkänner helt hennes siffror över hur mycket det skulle.

-De rödgröna har avsatt 2,25 miljarder per år men den verkliga kostnaden för deras förslag är sex miljarder per år. Det har utbildningsdepartementets experter räknat ut, säger Jan Björklund till TT.

-Det är ren fuskfinansiering.

Att införa införa barnomsorg på natten skulle kosta 400 miljoner mot den rödgrönas 200 miljoner kronor, enligt Björklunds siffror.

-Jag har ingen invändning mot förslaget som sådant men då ska vi har råd att genomföra det. Det håller inte att lägga fram förslag som är fuskfinansierade.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.