Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT /

Rökförbud på uteserveringar i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagens socialutskott ställer sig bakom regeringens förslag att förbjuda rökning på vissa allmänna platser utomhus, bland annat uteserveringar. Förbudet gäller även elektroniska cigaretter. På branschorganisationen Visita är man kritisk.

– Serveringspersonalen tvingas nu lägga tid på att hålla efter gäster som bryter förbudet i stället för att servera, säger Stefan Lundin, chefsjurist på Visita.

Andra delar av förslaget är att alla som vill sälja tobak måste ha tillstånd. Däremot stoppar utskottet förslaget att förbjuda så kallad självbetjäning av snus. Snusare kommer även i fortsättningen att få plocka och välja sin snusdosa själva.

– Vi är glada över att vi räddar snuset. Det är mindre farligt än cigaretter, vilket ska framgå i lagstiftningen, säger Michael Anefur, riksdagsledamot för Kristdemokraterna och ledamot i socialutskottet, om ändringen från regeringens ursprungliga förslag.

Överenskommelsen i utskottet innebär att det kommer att bli en majoritet för förslaget när de röstar om det i riksdagen den 12 december, så därför kan man betrakta frågan som avgjord.

På branchsorganisationen Visita är man inte nöjd med utskottets beslut. Enligt Stefan Lundin, chefsjurist på Visita, tror man att den nya lagen kommer att skapa mer oreda och stök  – som det faller på restaurangpersonalen att hålla efter.

– Att det gick så bra att införa det gamla inomhusförbudet var just för att det fanns någonstans att hänvisa rökarna. Nu kommer de ställa sig på gatan, för var ska de annars ta vägen? Serveringspersonalen tvingas nu dessutom lägga tid på att hålla efter gäster som bryter förbudet i stället för att servera, säger han.

– Vi har varit tydliga med vår kritik, men nu har utskottet ändå gått vidare med sitt beslut och det beklagar vi, säger Stefan Lundin.

De nya reglerna ska börja gälla den 1 juli 2019.

Förslaget i punkter

  • Alla som vill handla med tobak måste ha tillstånd
  • Nuvarande rökförbud utvidgas till att gälla vissa allmänna platser utomhus, som uteserveringar
  • Rökförbudet utvidgas till att gälla även elektroniska cigaretter och andra produkter
  • Reglerna om spårbarhet och säkerhetsmärkning i EU:s tobaksproduktdirektiv genomförs i Sverige
  • Förpackningar med portionsförpackat snus måste innehålla minst 20 portioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.