Hjärt-lungsjukdom, stroke, cancer och diabetes. Raden av sjukdomar som tobaksrökning kan leda till är lång och rådet enkelt: Rökstopp är det enda rätta.
Men när det gäller diabetes typ 2 har amerikanska forskare nu upptäckt att det rådet kan få oönskade konsekvenser.
Risken 70 procent högre
Bland dem som slutar röka finns en 70-procentigt förhöjd risk för att utveckla typ 2-diabetes de första sex åren utan cigaretter, jämfört med personer som aldrig rökt.
Risken är som högst under de första tre åren efter fimpandet och normal först efter tio år. Bland dem som fortsatte att röka är risken lägre, men ändå 30 procent högre jämfört med icke-rökarnas.
Kost och livsstil
Att rökstopp ökar risken för diabetes beror enligt forskarna på de extra kilon som gärna vill samlas runt midjan på den som klarar av att fimpa.
Det är därför viktigt att komplettera rökavvänjningen med rådgivning om kost och livsstil. Användande av nikotintuggummin och regelbunden kontroll av blodsockernivåer är andra sätt att minska risken, enligt forskarna.
Studerades under 17 år
I studien deltog nära 11.000 medelålders personer som 1987 till 1989 ännu inte haft diabetes. Dessa följdes sedan i upp till 17 år och resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Annals of Internal Medicine.
Typ 2-diabetes, även kallad åldersdiabetes, är en vanlig sjukdom som påverkar kroppens förmåga att ta hand om kolhydrater och reglera nivåerna av insulin i blodet. Detta ämne bildas i bukspottkörteln och har till uppgift att signalera till kroppens muskler och vävnad att ta upp energi i form av socker från blodet när man har ätit. Insulinet gör att kroppen tar upp energin från maten, vilket i sin tur sänker blodsockret.
Vid typ 2-diabetes är kroppen mindre mottaglig för insulin, så energin från maten tas upp sämre, och blodsockernivåerna fortsätter att vara höga. Det kan leda till blindhet, njursvikt, nervskador och hjärtsjukdom. Övervikt och rökning är två kända riskfaktorer som kan leda till typ 2-diabetes.
TT
Fakta om ”åldersdiabetes”
* Symptomen kommer smygande: Trötthet, törst och ständigt spring på toa. Ibland dimmig syn.
* Orsak: För mycket socker i blodet, vilket i sin tur beror på att kroppens celler blivit mindre känsliga för insulin och att det insulin som produceras i kroppen inte räcker till.
* I riskzonen: Bland annat de som är överviktiga, motionerar för lite och de som har diabetes i släkten.
* Behandling: I första hand omlagda levnadsvanor – mer motion, rökstopp och sund mat. Eventuellt behövs också läkemedel.
Källa: Sjukvårdsrådgivningen (TT)