Romson: Måste finnas ansvar att förebygga

Publicerad

Regeringen ska tillsätta en utredning för hur kommunerna och stat ska samordnas för att de ska stå bättre rustade inför klimatförändringarna, det säger Åsa Romson i tisdagens Aktuellt.

Det kommer att bli allt vanligare med kraftiga regn i och med klimatförändringar och många av landets kommuner är dåligt förberedda på det.

– Det är allvarligt och det visar konkret hur även Sverige drabbas av klimatförändringar, säger miljöminister Åsa Romson (MP) i tisdagens Aktuellt.

”Problem med ansvarsfördelningen”

För att komma till rätta med det problemet med tillsätter nu regeringen en utredning om hur kommunerna ska kunna samordnas.

– Det finns ett problem med ansvarsfördelningen. Det behöver finnas ett tydligt ansvar att förebygga för klimatförändringarna är på gång.

Inom en veckas tid kommer utredningen tillsättas och sedan kommer den att arbeta i ett år med att reda ut hur ansvarsfördelningarna mellan stat kommun och andra myndigheter ska se ut.

Öppnar för statsfinansiering

Göteborg är en av städerna som riskerar att drabbas hårt av kraftiga skyfall och för att skydda mot översvämningar kan storskaliga portar i Göta och Nordre älv. Portar som kan kosta uppemot 15 miljarder kronor men Åsa Romson öppnade för att staten kan vara med och finansiera den här typen av lokala projekt.

– Det finns flera områden där enorma insatser kan krävas och där stora områden påverkas. Och där kan det behövas ett samarbete mellan stat och även andra finansiärer. Det är bland annat av den anledningen som vi tillsätter den här utredningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#vårtklimat - skyfall

Mer i ämnet