Åsa Romson (MP) och Jan Björklund (FP) i Agendas studio. Foto: SVT

Romson pressad om kärnkraftsbesked

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiledaren Jan Björklund pressade Miljöpartiets Åsa Romson hårt i Agenda på besked om vad som händer med Vattenfalls kärnkraftsplaner om det blir en rödgrön regering.

Något entydigt besked lämnade inte Åsa Romson.

– Kan du ens sitta i en regering som låter Vattenfall fortsätta satsa på kärnkraft eller ska ni tvinga dem stänga ner planeringen för ny svensk baskraft? frågade Björklund.

Åsa Romson svarade att det kommer att bli breda energisamtal så att svenska aktörer kan få förutsättningar att planera. På programledaren Anders Holmbergs fråga om de rödgröna vill riva upp regeringens energiöverenskommelse svarade hon att ”vi var emot överenskommelsen”.

– Det ger inte stabila förutsättningar för framtiden. Vi försökte förhandla med borgarna men de misslyckades.

När hon åter fick frågan om Vattenfall ska få satsa på kärnkraft under en rödgrön regering sade hon att ”Vattenfall borde sluta med dödfödda affärer”.

– Vi hör inget svar på frågan här. Kommer Vattenfall få fortsätta med planeringen av ny kärnkraft? sade Björklund.

– Det verkar vara ett dåligt alternativ. Jag kommer inte att gilla att vi har en regering som tillåter att vi för över radioaktivt avfall på våra barn och ökar växthusutsläppen

– Ni pratar om vindkraft men bygger luftslott! utbrast Jan Björklund.

Debatten var även i övrigt stundtals ganska hetsig.

”Romson: Oansvarigt”

Vattenfalls nordenchef Torbjörn Wahlborg sade tidigare i Agendastudion att kärnkraften kommer att fortsätta behövas i Sverige för att täcka behovet av baskraft – alltså kraft som inte är beroende av väder och vind.

– Det är oansvarigt att inte besluta att inte spä på klimatutsläppen eller ge våra barn mer radioaktivt avfall. Kärnkraften är inte en hållbar energikälla, sade Åsa Romson.

Jan Björklund sade att för att bekämpa växthuseffekten och koldioxidutsläppen behövs det kärnkraft.

Björklund: Vi kan välja kärnkraft eller gas

– Vi behöver den. Vi står inför ett vägval om vi ska ha ny kärnkraft eller gaskraft. Det är det valet vi var. Vi bygger ut vindkraften men den kan inte ersätta kärnkraften. Och väljer vi gas betyder det i praktiken rysk gas, sade han.

– Enda gången du är engagerad i energifrågan är när du värnar om kärnkraften, sade Åsa Romson. Vi har Europas bästa förutsättningar i Sverige för ett helt förnybart energisystem med skog, vatten och vind. Vi kan effektivisera mycket om än inte allt.

– Jag är för allt det där, men vi behöver mest kraft under vintern och då behövs kärnkraft eller gas, sade Björklund.

Björklund framhöll Tyskland som ett dåligt exempel på vad som händer om man satsar på att avveckla kärnkraften.

– Där gick man på de grönas linje och nu bygger man ut kolkraften och drar en gasledning från Ryssland.

– Det är ditt bolag Vattenfall som gör det, kontrade Åsa Romson.

Se hela debatten genom att klicka på bilden ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer