Foto: SVT

Romson: ”Sverige måste ställa om”

Uppdaterad
Publicerad

Åsa Romson (MP) var först ut i SVT:s ”Partiledaren” för att svara på frågor om hur partiet vill förändra Sverige. Bland annat pressades Romson med frågor om hur höjda bensinskatter slår mot glesbygden.

Statsvetaren Katarina Barrling pekar ut MP som ett parti som går längre än andra partier när det gäller kraven på förändrad livsstil: Vi ska äta mindre kött, flyga mindre, köpa ekologiskt och närodlat. Därutöver ska det också kosta att förstöra miljon och klimatet.

– Våra kommande generationer ska ha tillgång till luft och naturtillgångar som inte är exploaterad av tidigare generationer, kommenterar Romson.

MP höjer bensinskatten, det blir cirka 50 kronor extra för en genomsnittlig familj, men Romson invänder att moderna bilar drar mindre och att ett skattepåslag därför inte slår lika hårt mot plånboken.

– I dag är det heller inte en lika stor trend att alla familjer i storstäderna måste ha en egen bil, säger hon och tillägger att kollektivtrafik och städer med ren luft och gångstråk uppmuntrar till andra transportvanor. Hon påpekar också vikten av att Sverige i framtiden får igång en inhemsk produktion av fossilfria bränslen.

– Så att det finns ett val för den enskilde att göra.

Levande landsbygd

Men bilen är viktig för människor på landsbygden och samtidigt som MP vill satsa på en levande landsbygd vill de höja bränsleskatten.

Gnäller folk på landsbygden i onödan?

– Jag har all respekt för dem som ser problem med höjda dieselpriser, säger Romson men menar att glesbygdens avbefolkning är ett allvarligare problem.

Finns det inte risk att avbefolkningen ökar?

– Absolut, om vi inte gör något åt det. Det måste finnas möjliget att driva företag. Det ska finnas närservice, skolor som fungerar och vårdcentraler. Det är de satsningar vi vill att man gör, bland annat med de pengar som kommer in från ökad beskattning. Sverige måste ställa om och skaffa sig tekniken för de nya bränslen för att få en landsbygd som också kan leva.

Dyrare flygresor

Annat på agendan handlar om att se över miljöavgifter för flyget. I dag reser människor mycket.

Är det bara de rika som kommer kunna flyga i framtiden?

– Sätter man en prislapp på miljöutsläppen så blir det att fler ransonerar hur ofta och långt de reser. Men de som flyger mest är affärsresenärer, och de skulle få betala mest om man inför en miljöavgift.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer