Stopp för sms-köp med kontantkort

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna har många svenskar fått ett sms till sin telefon där de uppmanas ladda ner den nya betalningsappen WyWallet från sin operatör.

Bakgrunden är ett EU-direktiv som är tänkt att motverka penningtvätt. Istället för oidentifierade kontantkort i telefonerna vill man att personuppgifter ska registreras på alla som vill kunna betala med mobilen.

Gemensamt bolag

I Sverige har de fyra mobiloperatörerna gått samman och skapat bolaget 4T, eftersom finansinspektionen kräver en registreringsform som betalinstitut för att man ska få hantera dessa betalningar. Finansinspektionen ska sedan utöva tillsyn över institutet.

– Vi gör detta för att kunna fortsätta med dagens sms-marknad och samtidigt göra det möjligt för personer med företagsabonnemang att använda sms-betalningar, säger WyWallets marknadschef Adam Hasslert till SVT. En gemensam lösning gör det enkelt för både handlare och konsumenter.

Sura mobilkunder

Men många mobilkunder är sura och på Facebook växer nu gruppen ”Wy WyWallet”. På twitter klagar man löpande på den nya appen, som direkt efter att man laddat ner den kräver att man registerar sitt personnummer.

Därefter ska man också kunna koppla exempelvis sina barns telefonnummer och personnummer till systemet via appen – och då ska man kunna föra över pengar till de kontona (men alla som är under 18 år måste först godkännas brevledes genom att föräldrarna skriver under i pappersform).

– Det här är att jämföra med att skaffa en betallösning som Mastercard eller Visa, säger Adam Hasslert. Därför behöver man identifiera sig med sitt personnummer. Folk är inte vana vid att ge bort sitt personnummer till en app, men i det här fallet hoppas vi att de förstår varför.

Omsatte en och en halv miljard

SMS-köpmarknaden omsatte 1,5 miljarder kronor 2010. Sammanlagt finns det 5,5 miljoner privatabbonemang i Sverige. Under hösten eller senast den 31:a januari nästa år ska de fyra operatörerna ha slutat förmedla sms-betalningar ifall man inte först har bekräftat sin identitet via WyWallet-systemet.

Olagliga operatörer

Tills vidare driver operatörerna verksamheten i en laglig gråzon. Enligt finansinspektionen blev de oregistrerade sms-köpen olagliga redan förra året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer