”Som svensk förväntade jag mig att få mer hjälp”, säger Rosanna Holmström. Bilden till vänster är tagen under den 21 timmar långa bilresan från djungeln till huvudstaden Lima. Bilden till höger är tagen hemma i Sverige. Foto: Privat.

Rosanna, 25, har kommit hem från Peru: ”Så besviken på UD”

Uppdaterad
Publicerad

25-åriga Rosanna Holmström åkte på healing- och yogaretreat i Peru men strandades på grund av coronasmittan. Nu – efter en bilresa till Lima – har hon äntligen fått träffa sin mamma hemma i Sverige. Och hon har ett och annat att säga om Utrikesdepartementets agerande.
– Jag är verkligen chockad, säger hon till SVT Nyheter.

I morse landade ett SAS-plan på Kastrup i Köpenhamn. Ombord fanns omkring 290 skandinaver som varit strandsatta i Peru på grund av de reserestriktioner som införts under coronakrisen.

Med på planet var bland andra 25-åriga Rosanna Holmström, som nu har kommit hem till Stockholm.

– Det känns väldigt skönt, vilken lättnad, säger hon.

”Tungt beväpnade poliser”

På grund av coronasmittan är Peru helt nedstängt – ingen får heller resa inom landet utan tillstånd. För att kunna flyga hem var Rosanna Holmström tvungen att åka bil från Puccalpa i centrala Peru till huvudstaden Lima.

– Det var väldigt jobbigt och läskigt hela vägen. Det var inga riktiga vägar, noll lampor och massor av farthinder. Och så fastnade vi i lera så jag fick gå ut och putta på bilen mitt i natten.

Totalt passerade Rosanna 25 kontroller som vaktades av polis och militär.

– Det var inte heller roligt. Många gånger ville de inte släppa förbi oss trots att vi hade tillstånd. De var tungt beväpnade.

"Jag hade hört mycket illa om den här resan, att man kunde bli rånad, att det finns korrupta poliser och att det kan bli stenras", säger Rosanna Holmström. Foto: Privat.

Chauffören var vaken under hela den 21 timmar långa färden, som bland annat gick från regnskogen i Amazonas och genom snöklädda berg.

– Han tog aldrig någon paus så jag vågade inte somna för jag var rädd att han skulle köra av vägen. Det var det sjukaste jag har gjort helt ärligt.

Hård kritik mot svenska ambassaden

Rosanna – som tvingades betala 20 000 kronor då det enbart fanns förstaklassbiljetter kvar – är mycket kritisk till hur Sverige har agerat.

– Jag tycker att UD och svenska ambassaden i Lima har agerat jättedåligt. Jag är verkligen chockad och så besviken. Som svensk förväntade jag mig att få mer hjälp. När jag till slut lyckades boka en biljett sa UD att jag fick klara mig helt själv och ordna egen transport, säger hon och fortsätter:

– De ordnade ett tillstånd så jag fick resa men sa att jag reste på egen risk. En kvinna på ambassaden höll med om att det kunde bli farligt för mig men de kunde inte hjälpa mig.

Vägen var så dålig att Rosanna fick kliva ur bilen och hjälpa till att gräva i marken för att färden skulle kunna gå vidare. Foto: Privat

Hur kändes det?

– Jag kände mig maktlös. Hade jag inte gjort den här resan med fara för mitt liv hade jag missat mitt flyg, vilket kanske var min enda väg ut.

Flera svenskar kvar i Peru

Samtidigt har Rosanna kontakt med flera svenskar som är kvar i Peru. Hon menar att UD inte gör tillräckligt för att få hem dem.

– Vi var 250 passagerare ombord men bara 39 svenskar.

Vad var det första du gjorde när du kom hem?

– Det var faktiskt att packa upp. Och nu fikar jag med min mamma.

UD: Vi hoppas kunna hjälpa alla svenskar i nöd

Veronica Nordlund på UD:s pressjour säger att man är glada att två flyg med svenskar kunnat lyfta från Peru, men att man fortsätter jobba intensivt med att hjälpa svenskar i Peru och på andra platser.

– Vår ambition är att alla ska kunna få den hjälp de behöver, men i första hand ligger ansvaret på individen att ordna hemresa via resebolag och försäkringsbolag. Där de möjligheterna däremot inte finns, som i Peru, gör UD sitt yttersta och vi utesluter inte ytterligare åtgärder för att få hem svenskar, säger Veronica Nordlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet