”Många av grejerna kommer från folk som jobbar med bygg”

Uppdaterad
Publicerad

Han har levt större delen av sitt liv i den kriminella miljön. Sprängmedel är lätt att få tag på via kontakter i byggbranschen, hävdar han. 

– Syftet med sprängningarna är att väsnas så mycket som möjligt. Så att de fattar varningen, säger källan.

Efter de senaste sprängningarna i Stockholm växer pressen mot regeringen och polisen att få stopp på dåden som riktats mot bostadshus och tvingat människor att evakuera sina hem. Än så länge har ingen skadats allvarligt fysiskt.

Vill visa sitt våldskapital

Vår källa som levt i den kriminella miljön större delen av sitt liv, säger att sprängningarna används för att markera. Det kan vara i samband med utpressning eller mot fiender, för att visa på sitt våldskapital.

Varför tas ingen hänsyn till alla som bor i samma hus?

– Det är inget man har i åtanke. Du spränger inte något klockan 15 en tisdag, utan sent på natten eller tidig morgon. När ingen är i rörelse.

Men det kan ju vara en hundägare ute just då?

– De skiter i. De är ute efter att väsnas så mycket som det bara går. För att skapa en soppa kring det hela som uppmärksammas. Så att de fattar varningen. Det är vanligt att anlita andra att göra smutsgörat, att placera ut sprängladdningen, menar han.

– De säger till nån shuno (kille, reds anm) ”lämna termosen där. Du får tio lax”.

I den kriminella världen är dåd som sätter skräck i samhället ”inte värsta grejen”, menar han.

– Det finns olika nivåer att agera på. Sprängning kommer på den lägsta nivån. Efter det kommer ett skott i benet. Sedan mot huvudet.

Lätt att komma undan

Källan menar också att det är svårt att dömas för allmänfarlig ödeläggelse och om man skulle åka fast, så är det sällan ett längre straff eftersom det är svårt att bevisa skuld. Han hävdar att han vet flera som använt sprängmedel.

– Ja, flera stycken.

Har du själv gjort det?

– Nej, jag har aldrig gjort det själv.

I de fall han känner till har sprängmedlet vart lätt att få tag på. I de flesta fallen har det kommit från svenska byggarbetsplatser, uppger källan. Även polisen har pekat på att en del sprängmedel som påträffats kommer från byggindustrin.

Hur lätt är det att få tag på det som behövs för att spränga?

– Många av grejerna kommer från folk som jobbar med bygg. Jag hade en polare som jobbade som bergsprängare. Där hade de grejer, säger källan. Vissa får redan färdig deg. Jag vet en som fixade sånt. Han fick det från Skåne. Oftast från byggen.

Är det dyrt?

– Några lax. Sedan har du granater och de är inte heller dyra.

Sätter kriminella ihop såna sprängladdningar själva?

– Det är det säkert någon som gör, men sånt kan de som spränger inom bygg göra åt en. Det är inget man gör själv. Det skulle i alla fall inte jag göra. Det kan lämna spår. Krutstänk och sånt.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.