Varför utsätta sig själv och sina barn för feber, klåda och flera sjukdagar när det finns vaccin? Så tycks allt fler tänka när det gäller vattkoppsvaccinet Varilrix, som inte ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet som staten bekostar. På många privatkliniker ligger priset kring 600–650 kronor per dos, och man behöver två stycken.
–Det har ökat med 100 procent, då har jag jämfört år 2013 och 2014. Framför allt är det små barn i dagisålder som får det vid terminsstarter. Tyvärr är vaccinet ganska dyrt, säger professor Staffan Meurling på Uppsala Vaccinationsbyrå.
30–åringar
Även i Göteborg och Stockholm märker kliniker en liknande utveckling.
–Senaste året har det ökat väldigt mycket. Tidigare har det mest varit utlandsresenärer, men nu kommer främst barn men även vuxna i 30–årsåldern, säger läkaren Ola Strömstedt på Vaccin direkt i Stockholm.
Har man passerat 40 eller 50 år har man troligen haft vattkoppor utan att veta om det, enligt honom.
–Men bland 30-åringar är det fortfarande många som drabbas. Har man inte passerat 40 år och inte har haft det – då är det bara att vaccinera sig, säger Strömstedt.
Kronisk infektion
Enligt statsepidemiologen Anders Tegnell är Varilrix ett bra vaccin, som ger ett bra skydd och är säkert.
–En nackdel är att man fortfarande är lite osäker på hur länge skyddet varar, säger han.
Att det handlar om ett levande vaccin betyder enligt Åke Örtqvist, smittskyddsläkare i Stockholms län, att man sprutar in en kronisk infektion i kroppen.
–Vi vet inte vad det ställer till med på sikt. Till exempel för personer som i dag är ett år och lever i hundra år – får de massor med bältros då? Det är inget optimalt vaccin och en viktig fråga som är värd att titta närmare på, säger Örtqvist.
I USA har vaccinet ingått i programmet sedan 1996, liksom i Tyskland sedan 2004. Från svenskt håll följer man utvecklingen.
–Vi kan lära oss vad som är bra och dåligt med det. I USA hade man först bara en dos, men då såg man att många fick vattkoppor så småningom ändå. Då var man tvungen att ge en till dos, och då blev det bättre, säger Åke Örtqvist.
Svårt att råda
TT: Ska man vaccinera sina barn eller inte?
–Det går inte att säga hur man ska tänka. Utifrån min erfarenhet tycker jag inte att det finns något skäl till att gå och vaccinera privat. Men det är ju inget som hindrar.
I dag finns ingen pågående process på Socialstyrelsen huruvida Varilrix ska tas med i det allmänna vaccinationsprogrammet.
–Det finns andra vacciner som går före. Förhoppningsvis har man kommit fram till ett avdödat vaccin när det är aktuellt att ta in vattkoppsvaccin i det allmänna programmet i Sverige, och då blir det en helt annan sak. Alltså ett icke levande vaccin som man inte får en kronisk infektion av.
Fakta: Vattkoppor och bältros
* Vattkoppor och bältros orsakas av samma virus, ett mycket smittsamt sådant. Smittan är luftburen och sprids redan innan det finns tecken på sjukdom och ända tills kopporna har torkat ut.
* Första gången en person drabbas av det blir det vattkoppor, och sedan överlever några virus i kroppen. När immunförsvaret försvagas kan man få bältros. Även barn och yngre kan få bältros.
* En person med bältros kan smitta en som inte har haft vattkoppor med vattkoppor. Men en person med vattkoppor kan inte smitta en person med bältros.
* Vuxna med vattkoppor blir ofta betydligt sjukare jämfört med barn, som ofta frisknar till efter en vecka.
* Om man är gravid och tror att man har smittats av vattkoppor, ring till mödravård– eller vårdcentral.
* Har man nedsatt immunförsvar och blir smittad bör man också kontakta vårdcentralen.
Symptom och lindring
* Det tar mellan tio och 20 dagar från tillfället då man har smittats tills sjukdomen bryter ut.
* Symptomen är feber, huvudvärk och trötthet. Röda utslag på överkroppen efter ett par dagar, som sprider sig över kroppen och ibland till hårbotten och i munnen.
* Utslagen blir blåsor med klar genomskinlig vätska som kliar. Efter några dagar torkar blåsorna och skorpor bildas. Därefter faller skorporna av.
Så kan kliandet lindras:
* Försök att kyla huden med alsollösning, kylbalsam eller vatten.
* Antihistamintabletter kan lindra, och om det inte hjälper finns receptbelagda läkemedel.
* Bakterieinfektioner i kopporna kan behöva behandlas med antibiotika.
* Om små barn får utslag i underlivet kan man ta på dem kalla blöjor som har legat i frysen.
* Sätt på mjuka aviga plagg så att kopporna inte syns.
Källa: Vårdguiden (TT)
Smittdos kan avgöra förlopp
Ju tidigare man får vattkoppor desto bättre, vad gäller sjukdomsförlopp och symptom.
Men om du vill och har möjlighet kan du försöka styra smittdosen. Om ditt barn leker en kort stund med ett vattkoppssjukt barn blir smittdosen mindre, och barnet kan få mildare symptom. Detta jämfört med om det friska barnet exponeras för sjukdomen under lång tid. Därmed finns risken för de syskon, som blir smittade av det första barnet i en familj och lever med smittan i många dagar, att de får ett svårare sjukdomsförlopp.
Det är inget man kan lova, men det finns flera sådana rapporter för både mässling och vattkoppor som visar detta.
Källa: Åke Örtqvist, smittskyddsläkare (TT)