Foto: TT

Ryska facklor sköts mot svenska flygplan

Uppdaterad
Publicerad

Ryska plan har inte bara stört övningar och kränkt svenskt luftrum. Nu uppger överbefälhavare Sverker Göranson att ryska plan satt in så kallade motmedel i närheten av svenskt stridsflyg.

– Man har brutit flygformationer för oss, man har satt in motmedel när man flyger så här så att det nästan studsar i plåten hos oss, sade Göranson under ett seminarium under Almedalsveckan på Gotland.

Försvarsmakten uppger i ett uttalande till expressen.se att det handlar om facklor, som kan användas för att avleda värmesökande robotar.

”Vi upplever att ryskt flyg uppvisar ett aggressivt beteende. Bland annat flyger man väldigt nära på ett sätt som kan äventyra flygsäkerheten, bryter ur normala flygformationer och det finns exempel på när man använt motmedel (facklor)”, skriver Försvarsmakten i ett uttalande till expressen.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.