Området som spärras för flygtrafik är ungefär lika stort som Bornholm och ligger mitt i Östersjön, 15 mil från Blekinge. Arkivbilder. Foto: TT

Rysk övning kan påverka både flyg och färjor

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka genomförs en eller flera ryska robotuppskjutningar i Östersjön. Följden blir att flygtrafiken måste ta en omväg den 4–6 april. Även Stena Lines Polenfärjor kan påverkas, uppger Aftonbladet.

– Det är ju på internationellt vatten, de kan göra det här. Men man skapar merarbete för luftfarten. Konsekvenserna blir längre flygvägar, högre belastning på flygtrafikledning och minskad kapacitet i området, säger Jörgen Andersson, chef vid sektionen för luftrum och flygplatser på Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen har fått informationen från den ryska marinen, eftersom den här delen av luftrummet över Östersjön ingår i det som kallas svensk flyginformationsregion. Därmed är det svenska myndigheter som ska informera luftfarten.

Jörgen Andersson vet inte vilken typ av robotar det är som ska skjutas upp och inte heller om det är en eller flera, men han tror att det är flera.

”Ovanlig begäran”

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger till DN att det är en ovanlig begäran från Rysslands håll.

– Den strider inte emot regelverket. men det finns anledning att ha en hel del frågetecken kring varför man ska göra det här. Det gäller att följa händelserna med stor eftertänksamhet och se vilka effekterna blir, säger han till tidningen.

Han uppger att han inte vill gå in på vilka kontakter man haft med Ryssland angående övningen.

”Område 20 000 meter upp i luften påverkas”

Svenska försvaret känner till planerna, men vill inte kommentera om och i så fall hur aktiviteterna kommer att följas, rapporterar P4 Blekinge.

Området som spärras för flygtrafik är ungefär lika stort som Bornholm och ligger mitt i Östersjön, cirka 15 mil från Blekinge. Här passerar normalt många flygplan. Enligt informationen från den ryska marinen kan ett område 20 000 meter upp i luften påverkas.

Kommer resenärerna att märka något?

– Det resenärerna möjligtvis kommer att märka är att det kan bli förseningar eller ta lite längre tid för att man inte kan flyga raka vägen, säger Jörgen Andersson.

Även rederiet Stena Lines Polenfärjor från Karlskrona kan påverkas.

– Det kan bli aktuellt att köra en annan väg men vi har ännu inte fått något besked från Sjöfartsverket, säger Jesper Waltersson, presschef på Stena Line till Aftonbladet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer