Foto: TT

Ryskt och amerikanskt stridsflyg kränkte svenskt luftrum

Uppdaterad
Publicerad

Två ryska stridsflygplan och ett amerikanskt stridsflygplan har kränkt svenskt luftrum den här veckan. Försvarsmakten ser allvarligt på händelserna. På bara en vecka har det inträffat tre kränkningar av svenskt luftrum, ett resultat av ökad militär aktivitet vid Östersjön, uppger försvarsmakten.

– Det är alltid allvarligt när överträdelser av tillträdesförordningen inträffar. Men en följd av den allt intensivare övningsverksamheten, säger Försvarsmaktens presschef Philip Simon till SVT.

Kränkningar vid Gotland och Blekinge

I onsdags genomförde två ryska stridsflygplan operationer öster om Gotland och passerade in på svenskt territorium.

Två dagar tidigare genomförde ett amerikanskt stridsflygplan lufttankning söder om Blekinge. När lufttankningen var klar befann sig det amerikanska planet innanför svenskt territorium.

Även ett amerikanskt signalspaningsflygplan har passerat in i svenskt luftrum utan diplomatiskt tillstånd. Det var den 30 juli som det blev omdirigerat av civil trafikledning på grund av vädret. Incidenten inträffade söder om Skåne.

Brott mot tillträdesförordningen

Både de ryska stridsflygplanen och de amerikanska planen har brutit mot tillträdesförordningen uppger Försvarsmakten.  Alla händelser har rapporterats till regeringskansliet av försvarsmakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.