Fyra ryska stridsflyg har kränkt svenskt luftrum

Uppdaterad
Publicerad

Fyra ryska stridsflyg har kränkt svenskt luftrum, skriver Försvarsmakten på sin hemsida. Flygvapnet genomförde en insats med Jas 39 Gripen ur incidentberedskapen och dokumenterade händelsen, i form av fotografering.

– Detta visar att vår beredskap är god. Vi var på plats för att säkra den territoriella integriteten och Sveriges gränser. Vi har full koll på läget, säger flygvapenchef Carl-Johan Edström.

Det var två ryska SU 27 och två ryska SU 24, som kränkte svenskt luftrum. Kränkningen var kortvarig och skedde öster om Gotland, över hav.

– Mot bakgrund av det rådande läget ser vi mycket allvarligt på händelsen. Det är ett oprofessionellt och oansvarigt agerande från rysk sida. Det är ytterst allvarligt, säger Carl-Johan Edström.

Kriget i Ukraina

”Måste förbereda oss på försämrat läge”

Ryska stridsflyg har vid flera tidigare tillfällen kränkt svenskt luftrum. De allra flesta kränkningarna sker ofrivilligt.

– Jag skulle vilja säga att det här visar det som ÖB har gått ut och sagt, att vi måste förbereda oss på ett försämrat politiskt läge som kommer att råda under lång tid, både som försvarsmakt och som samhälle, säger Carl-Johan Edström till nyhetsbyrån TT.

Försvarsministern: ”Självfallet helt oacceptabelt”

”Den ryska kränkningen av svenskt luftrum är självfallet helt oacceptabel. Det kommer att leda till en tydlig diplomatisk markering från svensk sida. Svensk suveränitet och territorium ska alltid respekteras”, skriver försvarsminister Peter Hultqvist (S) i ett sms till TT.

Han fortsätter:

”Agerandet från rysk sida är att betrakta som oprofessionellt. Dagens säkerhetspolitiska läge gör att det inträffade måste betraktas som mycket allvarligt”.

UD kallar upp rysk representant

På torsdagen meddelade UD att man kallat upp en rysk representant med anledning av kränkningen.

– Det finns etablerade procedurer för denna sortens ärenden. I dessa ingår att kalla upp representant från kränkande nation till UD. Procedurerna tillämpas även i detta fall, säger UD:s presstjänst.

Två ryska SU 27 och två ryska SU 24 kränkte svenskt luftrum öster om Gotland. Incidentberedskapen fotodokumenterade händelsen. Foto: Försvarsmakten
Två ryska SU 27 och två ryska SU 24 kränkte svenskt luftrum öster om Gotland. Incidentberedskapen fotodokumenterade händelsen. Foto: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet