S försvarar nämndemannasystemet

Publicerad

Socialdemokraternas rättspolitiske talesman Morgan Johansson försvarar nämndemannasystemet. Lekmannainflytandet i rättsväsendet är viktigt av flera skäl, anser han.

SVTs granskning från igår visade att av de som svarat så vill 6 av 10 domare ha bort nämndemannassystemet. I Aktuellt senare lämnade justitieministern Beatrice Ask frågan öppen för diskussion. En diskussion som Morgan Johansson avfärdar.

-Nämdemannasystemet handlar om kvaliteten i dömandet. I takt med att klassklyftorna ökar och skillnaderna mellan rika och fattiga växer så är det ännu viktigare med ett folkligt inflytande i dömandet. Det är viktigt att få med erfarenheter från hela samhället. Nämndemännen representerar ett bredare lager än vad juristerna kan bidra med, säger Johansson.

Han fortsätter:

-Dömandet handlar inte bara om juridik, utan också om att bedöma trovärdigheten hos en målsägande eller ett vittne. Vem gör det bäst, en pensionerad läkare eller en 30-årig domare, som spenderat hela sitt liv i juridiken? Svaret är inte självklart, säger Morgan Johansson.

Även Folkpartiet vill behålla lekmannainflytandet i rättsväsendet men reformera nämndemannasystemet.

-Man bör plocka bort nämndemännen i högre instans men behålla dem i de lägre instanserna, tingsrätterna. Där hör de verkligen hemma, eftersom det finns en poäng med lekmannainflytande. Risken är annars att det vanliga sunda förnuftet försvinner. Domarna är skickliga jurister men väldigt strömlinjeformade, säger FP:s rättspolitiske talesman Johan Pehrson.

Därutöver vill FP se till att det blir en sammansättning som bättre speglar samhället. Det behövs fler unga människor och fler med invandrarbakgrund.

Folkpartiet vill pröva det gamla förslaget att införa en fri kvot som inte utses av de politiska partierna, samt se över ersättningsfrågan.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.