Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Riksdagsledamoten Åsa Westlund (S) är kritisk mot att Internationella Engelska skolan skickat en halv miljard kronor i bidrag till ägarbolag. Foto: SVT/Stefan Jerrevång/TT

S-ledamoten: ”Lärarna, eleverna och undervisningen ska vara i fokus”

Uppdaterad
Publicerad

Skattepengar som svenska folket tillsammans har betalat in ska inte försvinna i väg till ägarbolagen. Det menar riksdagsledamoten Åsa Westlund (S), som reagerar starkt mot att Engelska skolan skickat en halv miljard kronor i koncernbidrag till ägarbolag.

– Det är lärarna, eleverna och undervisningen som ska vara i fokus, ingenting annat, säger hon till SVT Nyheter.

På fredagen kunde SVT avslöja att Engelska skolan (IES) har skickat en halv miljard kronor i bidrag till ägarbolagen i koncernen – pengar som kommer från skolpeng och statsbidrag. Att pengarna, helt lagligt, kan gå till någonting annat än till elever och lärare är djupt beklagligt, anser Åsa Westlund.

– Det är också hemskt att det finns ägare som också vill roffa åt sig så här av pengar som ska gå till elever och lärare, säger hon.

– Även Engelska skolan har ju många barn som behöver mer stöd och hjälp, behov av mindre klasser, och i stället låter man pengar försvinna i väg till ägare.

Bidragen från Engelska skolan har gått ur skolverksamheten men finns kvar i det översta ägarbolaget i koncernen.

Kritisk mot Tidöpartierna

Westlund riktar även kritik mot Tidöpartierna, trots att inga lagändringar gällande friskolornas vinstuttag har trätt i kraft under deras mandatperiod – samma lagar gällde även under de åtta år som Socialdemokraterna satt i regeringsställning.

De lagförslag som har lagts fram av partiet gällande friskolornas vinster ha röstats ner av en riksdagsmajoritet, påpekar Westlund.

Hör S-ledamoten Åsa Westlund i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.