Foto: Scanpix.

S: Miljardsatsning till klimatinnovationer

Uppdaterad
Publicerad

Inför höstens budget vill Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven satsa en miljard på klimatinnovationer.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven vill satsa en miljard kronor under fyra år på klimatinnovationer, t ex ny teknik för förnybar energi och energieffektiviseringar. Det beskedet gav han vid en presskonferens i Visby på lördagsförmiddagen.

– För att lyckas med de klimatmål vi satt upp måste vi utveckla ny teknik, Det här är en bra satsning på miljö och nya jobb, sa Stefan Löfven på presskonferensen.

Stödet för klimatinnovationer ska kunna sökas av både företag, kommuner och andra aktörer. Staten står för maximalt 50 procent och den andra delen står den sökande för.

Vågkraft och biogas

Exempel på projekt som kan få stöd enligt det här förslaget är ny teknik för att testa vågkraft i havet eller en ny biogasanläggning som byggs av ett kommunalt energibolag.

Huvudinriktningen är att pröva innovationer i full skala eller i pilotanläggningar. Tanken är att samtidigt som projekten ger jobb ska de medverka till minskade koldioxidutsläpp.

Stefan Löfven presenterade på presskonferensen också ett förslag som innebär att Exportrådet ges större möjlighet att utöka sin verksamhet. Resurserna till exportfrämjande åtgärder ska enligt förslaget utökas med 100 miljoner kronor 2012-2014.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer