Foto: SVT

S och M öppnar för samarbete om migration

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och Moderaterna öppnar nu för ett samarbete i migrationsfrågor. – Mer samförstånd vore bra, säger Tomas Eneroth, S gruppledare i riksdagen.

Flera opinionsundersökningar, senast Yougovs omdiskuterade mätning i dag, har den senaste tiden visat på en uppåtgående trend för Sverigedemokraterna i väljaropinionen.

”Politiskt ansvarstagande behövs”

En av de som reagerat på trenden är Tobias Baudin, vice ordförande för LO, som i dag kommer med ett överraskande förslag: S och M borde samarbeta om migrationspolitiken.

– Sverige, men också Europa, befinner sig i ett allvarligt läge där miljontals människor flyr undan krig och svält. I ett sådant läge är det viktigt med politiskt ansvarstagande. Därför tror jag att både S och M skulle gynnas av att hitta en bred överenskommelse om migrationspolitiken, säger Tobias Baudin i SVT:s Aktuellt.

– På det sättet skulle debatten i Sverige kunna handla om det verkligen viktiga – hur ska vi få ner arbetslösheten, få en bättre skola, stärka välfärden. Den här diskussionen vi har nu om migration och tiggeri gynnar bara Sverigedemokraterna.

Båda öppnar för samtal

Socialdemokraternas gruppledare Tomas Eneroth säger i Aktuellt att han är positiv till att inleda diskussioner med Moderaterna kring migrationspolitiken.

– Jag tycker naturligtvis att det vore bra om vi fick ett samförstånd kring ett antal frågor som är viktiga för landet. Det vore bra med en överenskommelse, inte minst för att vi vill ha en stark bred uppbackning i riksdagen för att alla kommuner ska ta ett ansvar för flyktingmottagandet.

”Man kan inte säga nej”

Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, slår fast att regeringen och Moderaterna står långt ifrån varandra i vissa sakfrågor och vilka lösningar man ser på problemen. Men inte heller han utesluter ett samarbete.

– Man kan inte säga nej till att diskutera svåra samhällsfrågor. Jag skulle säga att integration och migration tillhör Sveriges i särklass största problem just nu och det diskuterar vi gärna.

Tomas Eneroth säger att han ser en öppning för samtal med Moderaterna.

– Det vore välkommet. Vi har haft andra områden där vi har nått bra överenskommelser, bland annat kring pensionerna och Decemberöverenskommelsen, så vi pratar gärna migration med Moderaterna.

Tillfälliga uppehållstillstånd splittrar

SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein säger att ett samarbete mellan S och M borde vara lätt att få till i vissa frågor, medan andra blir svårare.

– Flyktingmottagandet, hur man ska kunna ta hand om folk när de väl är här, är inte så kontroversiellt och borde vara relativt lätt att nå samsyn om. M och S har ju tidigare genom åren gått i armkrok vad gäller flyktingpolitiken.

– Men vad gäller mer kontroversiella frågor, till exempel tillfälliga uppehållstillstånd som ju M (tillsammans med FP och KD) driver, är det svårt att se att de kan komma överens. Särskilt med tanke på att S sitter i regering med MP som ju är starkt emot tillfälliga uppehållstillstånd, säger Margit Silberstein.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.