S och V hoppar av söndagens partiledardebatt

Publicerad

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet hoppar av söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda. Anledningen är att de inte vill stå på samma sida som Sverigedemokrater i studion.

Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har velat ha lottdragning av samtliga partiers placering men detta har SVT tillbakavisat.

-Genom att ha den placeringen som SVT vill ha ger det bilden av en enad opposition vilket vi inte är, säger Ted Bergdahl, informationschef i Vänsterpartiet.

-Det är helt orimligt att vi ska stå där med vår största motståndare, fortsätter han.

Finns det någon möjlighet att ni ändrar er?
-Nej, vi har gett SVT besked. Och vi har gett föreslaget att vi ska lotta platserna.

-Vi har inga åsikter mot innehåll i debatten, hur man bygger studio eller så. Men vi tycker att det mest rättvisa i situationen är om man lottade placeringen.

Ted Bergdahl vill inte att Vänsterpartiet ska kopplas samman med Sverigedemokraterna:

-Det kan ju finnas intresse av att utmåla de fyra partier som inte sitter i regeringen som en samlad opposition, vilket vi inte är.

-Det är helt orimligt att Lars Ohly ska stå bredvid Jimmie Åkesson.

Socialdemokraterna tänker lika
Socialdemokraterna resonerar likadant som Vänsterpartiet. Enligt Socialdemokraternas kommunikationschef Nina Wadensjö så hade man sett fram emot debatten, men kan inte ställa upp på upplägget.

-Kännst tråkigt, vi ville gärna vara med i debatten, men under de här förutsättningarna går det inte. Det handlar inte om att vi inte vill ha med SD i debatten, det handlar bara om placeringen och bilden det ger av oss om vi står tillsammans med dem.

-Vi kan förstå att folk tycker det verkar småaktigt, men jag tror att de flesta förstår att detta vore ett trist upplägg. Vi är inte en samlad opposition idag och då kan man inte ha det upplägget.

Hur länge har ni diskuterat detta i partiet?
-Vi har vetat vad vi har tyckt ända sen vi fick beskedet från Agenda för ungefär två veckor sen. Sen har vi fört resonemang med Agenda, vi har föreslagit andra alternativ som till exempel lottning som i slutdebatten men fått tvärt nej.

Åkesson: ”Jag skrattade först”
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger till SVT att ”sandlådefasonerna har fått en ny dimension”.

-Jag skrattade först, jag är mycket förvånad.

Han tycker att både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är otaktiska.

-Jag kan inte se att det ger en bild av ett gott ledarskap och god demokratisk anda, säger Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson drar paralleller till valnatten då Lars Ohly vägrade att sitta i sminklogen tillsammans med honom när de gästade SVT:s valvaka. Han säger att Ohly då måste reagerat med ryggmärgen, men att detta beslut är något helt annat.
-Det är ett överlagt beslut som har fattats av politiska strateger, säger Åkesson.

Anders Naeselius
anders.naeselius@svt.se
Erik Nielsen
erik.nielsen@svt.se
Andreas Liebermann
andreas.liebermann@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer