”Det viktigaste är att det är en person som kan samla. Det kan vara en socialdemokrat eller en moderat,” uppger statsminister Magdalena Andersson för Dagens Nyheter. Foto: Tim Aro/TT

S öppnar för att släppa fram moderat talman

Uppdaterad
Publicerad

På måndag röstar riksdagen om vem som ska bli talman under kommande mandatperiod. Nu uppger statsminister Magdalena Andersson att S kan tänka sig att släppa fram en moderat talman – förutsatt att M sätter sig i överläggningar tillsammans med S, rapporterar Dagens Nyheter.

Slaget om talmansposten är en del av de pågående regeringsförhandlingarna som leds av Ulf Kristerssons koalition. Sverigedemokraterna uppgav tidigt att de såg talmansposten som en viktig fråga och nu ger sig även Socialdemokraterna in i spelet.

Socialdemokraterna har traditionellt sett haft som princip att det största partiet ska inneha talmansämbetet, nu öppnar Magdalena Andersson för att göra ett undantag.

– Vi ser poänger med att det i den här tiden är en talman som kan väljas med väldigt brett stöd i riksdagen, säger hon i en intervju med Dagens Nyheter.

Hon säger att det i praktiken innebär att S är beredda att släppa fram en moderat talman, så länge som det är en person som kan samla.

Andersson: Norlén åtnjuter stor respekt

Det är oklart vad det innebär för den nuvarande talmannen Andreas Norléns (M) fortsatta position. Statsministern lovordar dock hans insats under den tidigare mandatperioden och säger att ”han åtnjuter en väldigt stor respekt i riksdagen och hos det svenska folket.”

En Sverigedemokrat som talman ser hon som ”problematisk”, då hon ser det som att deras ”affärsidé är att splittra”. Hon säger även att S förbereder sig för att presentera en egen kandidat eftersom de är riksdagens största parti.

Huruvida Ulf Kristersson har svarat på Anderssons utsträckta hand vill hon inte svara på.

– Hur vi agerar om det inte blir några överläggningar beror på vilken talmanskandidat som de vill ha, säger hon.

SVT har varit i kontakt med Moderaterna, som avböjer att kommentera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.