En av grundarna är Daniel Suhonen (till höger), även är chef för den fackliga tankesmedjan Katalys. Foto: TT

S-förening lägger fram eget reformprogram

Uppdaterad
Publicerad

Flera profiler inom Socialdemokraterna lägger fram ett reformprogram med en mer vänsterorienterad politik. Gruppen hoppas kunna pressa Stefan Löfven och partiledningen.
– Vi tror att socialdemokratin kommer att få ett starkare stöd med våra idéer, säger en av grundarna, Daniel Suhonen, till SVT Nyheter.

Gruppen, som kallar sig för Reformisterna, presenterar ett program för en ny ekonomisk politik. Programmet innehåller flera punkter och tar bland annat upp nya skattereformer där ett förslag om höjd kapitalskatt ingår. Även förslag kring en ny bostadspolitik finns med, där man vill att staten ska ta ett större ansvar.

”Vårt program och våra förslag är utformade utifrån denna växande oro och frustration över ojämlikhetens utbredning i samhället. Och att vårt parti, Socialdemokraternas, politik inte räcker till för att möta samhällets stora utmaningar”, står det i verksamhetsplanen som antogs vid Reformisternas konstituerande årsmöte i Stockholm i helgen.

”Inriktning på att spara”

En av grundarna är Daniel Suhonen, även chef för den fackliga tankesmedjan Katalys. För att få ihop sitt program räknar Suhonen med att det under det kommande decenniet genomförs storskaliga offentliga och privata investeringar i storleksordningen 4 000 miljarder kronor.

Av dem ska 3 600 miljarder lånas upp och resten täckas via statsbudgeten, enligt Daniel Suhonen.

– Vi ska i ordnad takt öka statsskulden till nödvändiga investeringar. Precis som när en familj tar ett lån för att köpa ett hus.

Vad säger Stefan Löfven om det här?

– Jag hoppas att Löfven tycker att det är bra att socialdemokratiska medlemmar engagerar sig för mer av socialdemokratisk politik, säger Suhonen och fortsätter:

– Jag vet att Löfven brinner för det här också. Vi vill hjälpa partiet att stärka sitt mandat, säger Suhonen till SVT Nyheter.

Partiledningen: ”Intressant initiativ”

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad tycker att det är ett ”intressant initiativ”.

”Många av problemformuleringarna i debattartikeln (hänvisning till publiceringen på DN Debatt, reds anm.) är områden som Socialdemokraterna jobbar med i olika instanser, men jag välkomnar den nybildade s-föreningen och tror att den kommer utgöra ett positivt bidrag till idédebatten i partiet”, skriver Rådström Baastad i ett sms till Dagens Nyheter.

Enligt Daniel Suhonen har Reformisterna 130 medlemmar, varav 49 närvarade på deras årsmöte. På måndagen kommer föreningen att hålla en presskonferens med mer detaljer.

  • Ny ekonomisk politik.
  • Nytt skattesystem.
  • Nytt pensionssystem.
  • Ny social bostadspolitik.
  • Nytt demokratiserat arbetsliv.
  • Ny välfärds- och regionalpolitik.
  • Ny grön reformism.

I förslagen ingår exempelvis skrotat överskottsmål för staten, höjd pension med 5 000 kronor i månaden för dem med lägst inkomster, 800 000 nya bostäder till 2030 och stegvis arbetstidsförkortning till 35 timmar i veckan, höjd kapitalskatt och en fastighetsskatt, införande av arvs- och gåvoskatt, slopade ränteavdrag för bolån.

Källa: DN Debatt, TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet