Kenneth Östberg Foto: Rebecka Mårtensson /SVT

S vill lägga krut på att korta vårdköerna

Uppdaterad
Publicerad

Regionrådet Kenneth Östberg (S) med ansvar för sjukvårdsfrågor menar att Västmanland ligger bra till när det gäller kvalitet på sjukvården, fokus framöver bör vara på att korta väntetiderna menar han. I sitt sjukvårdpolitiska program satsar därför socialdemokraterna på personalfrågor.

Vad gäller sjukhusvård prioriterar de kompetensförsörjning inför de kommande åren. Kenneth Östberg är socialdemokratiskt regionråd med ansvar för sjukvårdsfrågor. 

– Klarar vi att behålla och rekrytera personal så klarar vi inte bara att korta köerna utan också att hålla oss inom vårdgarantis gräns, säger Kenneth Östberg.

Val 2018 – #dinröst

I de rödgrönas budget är 25 miljoner kronor lagt på kompetensförsörjning.

Lönesatsningar och möjligheter till arbetsmiljösatsningar och vidareutbildning

– Tidigare har vi haft betydligt fler punkter och satsningar. Nu har vi valt att satsa framförallt på personal men vi är också tydliga på punkten att privatiseringar och andra utförare i sjukhusvården inte kan lösa våra problem på lång sikt.

De vill blir oberoende av hyrpersonal i såväl primärvård som i sjukhusvård och inom psykiatrin.

Hur vill ni finansiera satsningarna?

– Det handlar till stor del om de statsbidrag som vi har fått som för Västmanland har varit stora under den här mandatperioden, säger Kenneth Östberg (S).

Socialdemokraternas regionala partiprogram inför valet är uppdelat i två delar: hälso- och sjukvårdsprogram och ett regionalt program för andra regionspecifika frågor. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet