S vill ha okej-register

Publicerad

Socialdemokraterna vill ta bort det nuvarande så kallade nix-registret, som man i dag måste anmäla sig till för att slippa telefonförsäljning. Istället föreslås ett nytt så kallat okej-register, dit alla telefonkunder ska anmäla sig om man istälet vill ha telefonförsäljning.

– Vi vill att du som telefonanvändare och mobiltelefonanvändare ska känna dig trygg med att inte behöva överösas med ovälkomna säljsamtal när som helst, säger Veronica Palm (S), som är socialdemokraternas talesperson i konsumentfrågor, till SVT Nyheter.

Frågan är extra aktuell eftersom branschen för telefonförsäljning nu håller på att ändra sina riktlinjer så att dom ska börja ringa till mobiltelefoner också.

Vill göra tvärtom

Det gör man eftersom man samtidigt upprättar ett nix-register för mobiltelefonnummer. Här måste man sedan registrera sitt mobilnummer för att slippa telefonförsäljning. Detta tycker Veronica Palm att vi ska slippa behöva göra.

– Jag vill vända på det. Jag vill att branschen inrättar ett okej-register, där jag som kund måste säga okej till att någon får ringa säljsamtal till mig. Om inte branschen gör det här på frivillig väg, så kanske man måste lagstifta om saken, säger hon.

”Kan inte vänta”

Regeringen håller visserligen på att utreda just de här sakerna, men Veronica Palm tycker inte att man kan vänta. Hon tror heller inte på det som branschen varnat för, att många framför allt unga telefonförsäljare ska bli av me sina jobb om sådana här idéer blir verklighet.

– Nej, men den seriösa branschen, där jag väljer att registrera mig, där är jag helt övertygad om att man kommer att fortsätta ha de här jobben kvar, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.