Varannan socialdemokratisk väljare vill se ett förbud mot tiggeri.

S vill skärpa reglerna för tiggeri

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas partiledning vill skärpa ordningslagen och införa ett förbud mot att tjäna pengar på andras tiggeri. Men ett totalförbud mot tiggeri är inte aktuellt.

SVT Nyheter har läst de riktlinjer som partistyrelsen föreslår inför kongressen. Det står bland annat att ”Socialdemokraterna vill stoppa tiggeriet”. Men något förbud mot tiggeri är inte aktuellt.

– Vi behöver minska tiggeriet, det är inte en lösning på människors utsatthet att tigga på våra gator, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till SVT Nyheter.

Socialdemokraterna har hittills inte haft några skrivningar alls kring tiggeri i sina riktlinjer. Men inför S-kongressen i april så föreslår socialdemokraternas partiledning bland annat skärpt ordningslag och ett förbud mot att tjäna pengar på andras tiggeri.

– Vi vill göra det möjligt att kriminalisera de som utnyttjar andras tiggande för egen vinning.

Dessutom ska det bli lättare att avhysa även från privat mark.

– Vi vill tydliggöra att det inte är okej med ordningsstörande tiggeri, som tiggeri i tunnelbanan eller tiggeri som hindrar utryckningsvägar eller liknande. Och så vill vi göra det enklare att avlägsna de som bosätter sig på annans mark, säger Anders Ygeman.

Tiggerifrågan är känslig

Socialdemokraternas partiledning, är enligt SVT:s källor, mycket måna om att få bort tiggeriproblemet inför valrörelsen 2018, men frågan är känslig.

När civilminister Ardalan Shekarabi förra året öppnade för ett tiggeriförbud så möttes han av hård intern kritik. Statsminister Stefan Löfven har öppnat för att det ska krävas tillstånd för att tigga, men så långt vill partistyrelsen inte gå.

Varannan väljare vill se förbud

Redan idag kan tiggeri förbjudas på vissa platser med hänvisning till ordningslagen. Kravet är att tiggeriet i sådana fall stör den allmänna ordningen.

– Många kommunpolitiker runt om i landet anser att reglerna är otidsenliga och otydliga, de undrar om de har det lagstöd som krävs. Vi vill tydliggöra vad som är tillåtet och inte, säger Anders Ygeman.

Ska det finnas lokala tiggeriförbud?

– Kanske inte tiggeriförbud. Men det ska vara möjligt att visa att vissa platser kan man inte tigga på.

Var ska man få tigga?

– Där det inte är ordningsstörande. Men det handlar också om hur man tigger. Ett aggressivt tiggeri där man stör ordningen ska inte vara tillåtet.

Men ni säger nej till ett generellt tiggeriförbud?

–Ja. Det ska vara möjligt både att ge hjälp och att få hjälp i Sverige.

Socialdemokraternas interna opinionsmätningar visar att varannan väljare vill se ett förbud mot tiggeri.

Omkring 4.000 tigger i Sverige

Enligt Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad tigger omkring 4.000 människor i Sverige idag.

– De lever ofta hemlösa ute i kylan. Vi kan aldrig någonsin se på hur hemlöshet och tiggeri normaliseras i Sverige, säger hon till SVT Nyheter.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra vill också stoppa de som utnyttjar utsatta människor genom organiserat tiggeri, men tycker även att kommuner borde kunna införa lokala tiggeriförbud.

– Jag tycker att kommuner måste kunna ingripa när det stör ordningen och då förbjuda lokalt, säger hon till SVT Nyheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.