Avslöjandet: 80 procent av plastförpackningarna i Sverige eldas upp

Uppdaterad
Publicerad

Knappt 20 procent av de plastförpackningar som används i Sverige återvinns som ny plast – resten eldas upp. Siffran är långt lägre än de officiella siffror som Naturvårdsverket rapporterat till EU, enligt en granskning från Ekot.

Anledningen till att statistiken blivit fel beror på att Naturvårdsverket räknat fel på hur många plastförpackningar som finns i Sverige, uppger Ekot. De har missat 150 000 ton som aldrig registrerats och som hamnat i sopor som sedan bränts upp.

Enligt Naturvårdsverket materialåtervinns 46 procent av alla plastförpackningar, vid sidan av pet-flaskor där andelen är högre.

Ytterligare en förklaring till skillnaderna är att med nuvarande EU-regler räknas även förbränning av förpackningar, då värmen kan tillvaratas, som återvinning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.