Om det blir snöfall sista veckan före jul är fortfarande väldigt osäkert. Foto: Donnie Roberts/TT

Så stor är chansen för en vit jul

Publicerad

Runt tredje advent kan det komma snö i stort sett hela landet. Men chansen till ett helt snötäckt Sverige på julafton är liten, enligt SVT:s meteorolog Pia Hultgren.

– I sydligaste Sveriges kustland finns i stort sett ingen chans till snö. Sedan ökar sannolikheten när vi kommer upp i sydsvenska höglandet och i de inre delarna av Svealand. I östra Svealand och Göteborg är chansen ungefär 50/50 för snö på julafton, säger Pia Hultgren.

Från Dalarna och vidare norrut är chanserna till snö allmänt stora. Där råder temperaturer under nollstrecket vid den här tiden på året.

Snöfall runt Lucia

Snö kommer dock att falla från lucia och framför allt kring helgen den tredje advent. Då väntas kallare väder med ostvindar. 

– Då kan det bli snö i Svealand och till och med i Skåne, säger Pia Hultgren. 

Lågtryck sista veckan före jul

Men om det blir fortsatt snöfall sista veckan före jul är fortfarande väldigt osäkert. Enligt prognosen väntas lågtrycken på Atlanten få ny fart och föra med sig nederbörd över västra, centrala och norra Europa. Lågtrycket ser av allt att döma ut att hålla i sig över julhelgen och mellandagarna.

Det skulle innebära snö för Sveriges del i de delar som minusgrader, och rusk på andra ställen. 

– Men det är för tidigt att säga. Det kan också hända att nederbörden hamnar i andra delar av Europa och att vi får torrt väder, säger Pia Hultgren.

Längst i söder är chansen för en vit jul liten som vanligt, enligt SVT:s meteorolog Pia Hultgren. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer