Direkt

Så är läget i midsommartrafiken

Midsommar är en av de största trafikhelgerna på året. SVT Nyheter direktrapporterar från flera delar av landet och ger dig det senaste trafikläget.
Midsommar är en av de största trafikhelgerna på året. SVT Nyheter direktrapporterar från flera delar av landet och ger dig det senaste trafikläget.

SVT rapporterade ·

 
Foto: SVT
 
Missade du vår livesändning? Lugn, här kan du se den igen!
17.48
Hej och välkomna till SVT Nyheters direktrapportering från midsommartrafiken. Vi har flera reportrar på plats i olika delar av landet.
 
Har du tips eller bilder från där du befinner dig? Dela gärna med er här i chatten.
 
Klockan 14.00 sänder vi live om midsommartrafiken.
17.54
Torsdag och söndag i midsommarhelgen är årets största trafikdagar, enligt Trafikverket. På sin hemsida uppmanar de trafikanter att hålla hastighetsgränsen för att öka säkerheten på vägarna. 
09.38
Ska du ge dig ut på vägarna med slutdestination sillunch, jordgubbstårta och små grodorna? Ta det försiktigt!
09.42

SVT har pratat med Trafikverket om var trafiken blir som värst. Undvik de här vägarna om du vill undvika trängsel och köer. 

Midsommartrafiken – här är vägarna du ska undvika

09.50
Trafikverket har en lista på sin hemsida med 12 konkreta tips på hur du gör resan säkrare:
 • Starta resan i god tid – midsommar är en av de stora trafikhelgerna med mycket trafik som gör att resan kan ta längre tid än vanligt.
 • Planera färdvägen så att den så långt som möjligt sker på en mötesfri och säker väg.
 • Var utvilad – för de flesta innebär midsommar längre resor än vanligt.
 • Kör aldrig onykter. 
 • Förhindra att någon annan kör onykter. 
 • Låt bilen stå dagen efter en fest.
 • Åk aldrig med en onykter förare.
 • Kör inte fortare än hastighetsbegränsningen.
 • Se till att alla är bältade.
 • Låt bli mobilen när du sitter vid ratten.
 • Håll avstånd.
 • Ta regelbundna raster. En trött förare kan vara lika farlig som en onykter förare.
10.06
Då midsommarhelgen är en av årets stora resehelger har vi sett mörka siffror vad gäller omkomna och skadade i vägtrafiken under åren. Enligt Transportstyrelsen så har det varje midsommarhelg skett i genomsnitt 145 personskadeolyckor och fyra personer har omkommit i dessa årligt. 
10.09
Men Transportstyrelsen hävdar samtidigt att midsommarhelgen inte är mer olycksdrabbad än övriga helger. Så här säger Karin Bengtsson, statistiker på Väg och järnväg, på Transportstyrelsens hemsida
 
Generellt för midsommarhelgen är att det sker flest personskadeolyckor på torsdagen då många kan vara på väg till sitt firande.
10.23
Nu under förmiddagen ser det rätt lugnt ut vad gäller köer och trängsel, vi har inte fått några rapporter om några större störningar i trafiken. Vet du något där du befinner dig? Tipsa oss gärna!
10.29
Klockan 14, när fler bilister väntas vara ute på vägarna, kommer SVT Nyheter att sända live.
10.32
Håller du på att förbereda morgondagens festligheter och undrar om det blir grillvänligt väder eller inte? SVT:s meterolog Nils Holmqvist har koll på prognosen.
 
11.06
KRONOBERG: Väg 705 från Stenslanda till Ingelstad C är avstängd i båda riktningarna efter en trafikolycka, rapporterar Trafikverket. Olyckan ska ha skett strax innan 10.30 och vägen väntas öppna igen vid 13.
11.08
KRONOBERG: Räddningstjänst finns på plats och polis och ambulans har larmats till platsen, enligt polisens hemsida.
11.11
   center no-repeat #999999;cursor:pointer;top:-1px; border-radius: 0px 0px 2px 2px;">↵

 

11.11
ÖREBRO: En olycka med flera fordon, bland annat en lastbil, har inträffat på E18 mellan Trafikplats Immetorp och Brickegården, i riktning mot Kristinehamn. Enligt Trafikverket har händelsen just nu stor påverkan på trafiken.
11.22
KRONOBERG: Två bilar har krockat i olyckan utanför Växjö, och enligt polisen ska ytterligare en person vara skadad, uppger polisen för SVT Nyheter.
11.36
DALARNA: Inga allvarliga trafikolyckor har rapporterats under morgonen och förmiddagen. Trafikintensiteten väntas tillta under eftermiddagen och kvällen. Eventuellt kan trafikanterna få köra i intensiva regnskurar.
11.44
STOCKHOLM: Lokaltrafiken i Stockholms län flyter på som förväntat, men SL varnar för längre restider med buss, på grund av den ökade biltrafiken i dag. Framförallt gäller det mot Nacka/Värmdö och Norrtälje.
11.49
12.02
STOCKHOLM: En olycka mellan två bilar begränsar framkomligheten och skapar köer på E4 vid trafikplats Kristineberg. Två av de norrgående körfälten är blockerade.