Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Linda H Staaf, chef för polisens underrättelseenhet: ”Den dolda brottsligheten växer”. Foto: SVT

Så bekämpas den organiserade brottsligheten

Uppdaterad
Publicerad

Polisen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan och Skatteverket kallar till en gemensam pressträff klockan 13.00. Tillsammans ska man ge en bild av hur man arbetar mot den organiserade brottsligheten.

Vid pressträffen deltar bland annat Linda H Staaf, chef för polisens nationella operativa avdelnings underrättelseenhet och Torbjörn Rosén, polischef på Ekobrottsmyndigheten.

Linda H Staaf inleder med att ge en lägesbild av den organiserade brottsligheten i Sverige:

– År 2021 utgörs de allvarligaste hoten av angrepp på utbetalande system och undandragande av skatter, narkotikabrottslighet och det grova våldet som medför de parallella samhällsstrukturer som utmanar rättsstaten, säger hon.

Enligt Linda H Staaf utgör möjligheten till att vara anonym stora problem i den brottsutredande verksamheten.

”Gränsöverskridande arbeten”

Polisen, tillsammans med Försäkringskassan och Skatteverket, efterfrågar därför gränsöverskridande samarbeten mellan länder och en förändring av bland annat sekretesslagstiftningen som skulle möjliggöra informationsutbyte myndigheter emellan.

– När det gäller de största sårbarheterna som utnyttjas av kriminella och som behöver täppas till hör de moderna möjligheterna att vara anonym, bristande möjligheter att identifiera personer bakom brott, falska identiteter och företag, säger Linda H Staaf.

– En annan svårighet är bristande kontrollverktyg vid utbetalande myndigheter. Allt för stor del betalas ut från myndigheter till dem som inte har rätt till det, säger hon.

”Brottsligheten gräver sig djupare under ytan”

Linda H Staaf pekar också på korruption, infiltration och otillåten påverkan på anställda i företag och myndigheter. Men trots att åtgärder har vidtagits för att minska bland annat felaktiga utbetalningar kvarstår problem med ekonomiska målvakter och att företag används som fasader.

– Vi ser regelbundet att sådant sker, säger hon.

– Brottsligheten gräver sig djupare under ytan. Den brottslighet som inte syns lika tydligt men verkar i skuggan av det synliga våldet. De växer in i de legala strukturerna, säger hon.

– Det är i huvudsak i utsatta områden som tillväxten i de kriminella nätverken sker, säger Linda H Staaf.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.