I slutet av seklet väntas Stockholm bli ungefär lika varmt som Paris är i dag. Bilden är ett montage. Foto: SVT Design

SMHI: Kan bli sju grader varmare i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den globala medeltemperaturen beräknas öka med mellan 0,5 och fem grader fram till i slutet av århundradet. I Sverige väntas en ännu högre uppvärmning – upp till sju grader i norr.

– Och så kommer vi att få mer extrema regn, säger Gustav Strandberg, klimatforskare på Rossby Centre.

Under 1900-talet, åren 1901-2012, har den globala medeltemperaturen ökat med 0,85 grader och det är vi människor som är orsak till de pågående klimatförändringarna. Det konstaterade FN:s klimatpanel, IPCC, i sin senaste vetenskapliga rapport (AR5) 2013.  Den globala medeltemperaturen beräknas öka med mellan 0,5 och fem grader fram till i slutet av århundradet.

Med utgångspunkt i det har SMHI:s klimatforskningsenhet Rossby Centre tagit fram olika klimatscenarier för Sverige. Beräkningarna visar att årsmedeltemperaturen här väntas öka med mellan två och sju grader fram till slutet av detta sekel; perioden 2071-2100 jämfört med referensperioden 1961-1990.

#vårtklimat

– Vi förväntar oss den största temperaturförändringen på vintern, så det man tydligt kommer märka är att snösäsongen blir kortare. Vi har ju en temperaturökning även på sommaren, men den märker man ju av mindre. Det är svårt att känna att en grad varmare gör skillnad, säger Gustav Strandberg, en av de klimatforskare på Rossby Centre som gjort klimatscenarierna, till SVT Nyheter och fortsätter:

– Sedan förväntar vi oss att vi kommer få mer extrema regn, både i större mängder och att regnet är kraftfullare.

Fler skyfall och översvämningar 

De kraftiga regnen beräknas generellt öka med tio till 15 procent i Sverige fram mot slutet av seklet, lokalt upp till 40 procent.

Översvämmade gator och vägar, kollapsande tak och förstörda skördar är några av de negativa konsekvenser som kraftig nederbörd kan resultera i.

Även om man inte kan knyta en enstaka väderhändelse till klimatförändringarna, så ser forskarna redan i dag att skyfall, värmeböljor och snöfria vintrar är allt vanligare. 

– Och då kan man ju ta som exempel, nu senast, det kraftiga regnandet i Hallsberg då hundratals hem fick evakueras på grund av översvämning. Eller det som hände i Köpenhamn 2011, det skulle lika gärna kunnat vara Malmö eller någon annanstans i Sverige, säger Gustav Strandberg.

Det var den 2 juli 2011 som Köpenhamn under två timmar fick lika mycket regn som normalt faller under tre sommarmånader. Tunnelbanan fick stängas av, butiker stängas och bilar blev ståendes i regnmassorna.

– Sommaren 2014 var det under en period över 30 grader varmt i nästan hela Sverige, det påverkade vattentillgången och hälsan för gamla och sjuka, säger Gustav Strandberg som ytterligare ett exempel på att vi har ett varmare klimat i Sverige.

Sverige får högre temperaturökning än globalt

Enligt SMHI:s beräkningar kommer alltså Sverige få en högre temperaturökning än det globala genomsnittet. Ökningen väntas bli störst under vintern, mellan två och nio grader vid slutet av seklet, på sommaren mellan en och sex grader varmare. Den kraftigaste uppvärmningen sker i norra Sverige.

– I Sverige och Arktis finns det ju snö och is på marken under vintern. Snön och isen reflekterar solljus och håller därför temperaturen nere. Om snö och is smälter bort värms marken mer. På så sätt kan en temperaturökning förstärkas. Och därfår väntas Sverige få en högre temperaturökning än globalt, förklarar Gustav Strandberg. 

Stockholm får ett klimat som i Paris

Med ett varmare klimat flyttar sig också klimatzonerna norrut.

– Vid en uppvärmning med tre-fyra grader så blir Stockholm ungefär lika varmt som Paris är i dag och Sundsvall lika varmt som Stockholm. Det beräknas inträffa i slutet av seklet, säger Gustav Strandberg. 

Hur stor den faktiska temperaturökningen blir beror på hur mycket vi och världen lyckas begränsa utsläppen av växthusgaser nu och i framtiden. 

Men varför kommer det regna mer?

– Uppvärmningen gör att mer vatten avdunstar från marken och havet och då blir mer vatten tillgängligt. Man får då en snabbare cirkulation mellan marken och molnen och det kan då regna mer och oftare, säger Gustav Strandberg.

Och varför blir regnen intensivare?

– Om det är varmare så finns det mer energi så större moln kan bildas. Och större moln ger kraftigare regn, förklarar Gustav Strandberg. 

Är vi beredda i Sverige på att möta det nya klimatet?

– Vi är medvetna om problemen och vet vad som behöver göras, men det är problem redan i dagens klimat. Om det till exempel kommer ett kraftigt regn så blir det översvämmat, som nyligen i Hallsberg. Det kostar och tar tid att anpassa samhället, avslutar klimatforskaren Gustav Strandberg. 

SMHI:s klimatscenarier finns här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet