Så får du bättre minne – Gör Mattias test och lär dig tekniken

Att minnas en lista är en fråga om att lära sig tänka i bilder i kombination med det du ska minnas. Mattias Ribbing, svensk mästare i minne, har ställt samman nedanstående test och hjälper dig med tekniken.

”Nu ska vi lära oss memorera en shoppinglista med 15 varor i rätt ordning. Efteråt kommer du även att kunna återge dem baklänges.

Visualisera att du just klivit in genom ytterdörren i din bostad. Försök att se hallen så tydligt det går. Se framför dig hur du sakta går runt i bostaden medurs. Välj ut 15 olika saker/platser som finns i bostaden i den ordning de kommer (det går bra att hålla räkningen på fingrarna). När du gått varvet runt och visualiserat dessa 15 saker i rätt ordning, gå ett varv till för att repetera.

Visualisera nu varje vara på shoppinglistan, en i taget. Placera dem var och en på en av de förberedda platserna. Se hur det ligger ett stort ägg på t.ex. ytterdörren, ett mjölkpaket på hatthyllan o.s.v. Var noga med att se hur varan verkligen rör vid objektet i hemmet. Försök inte att memorera orden. Att memorera är att se bilderna och kopplingarna så tydligt det går.

För att komma ihåg varorna, visualiserar du ett nytt varv i ditt hem och tittar på vad som ligger på de olika platserna. För att läsa upp listan baklänges, är det bara att gå runt bostaden i motsatt riktning. Lägg märke till att vi har kopplat samman det nya vi ville lära oss, med något som vi inte kan glömma ordningen på (platserna i hemmet).

Skriv ner varorna i rätt ordning.

Du kan nu ”tömma” platserna i huvudet genom att inte upprepa dem mer. De försvinner då efter någon dag. Sen kan du enkelt ”skriva över” de gamla bilderna och använda samma platser i hemmet, för att memorera nya varor nästa gång du går och handlar”

Mattias Ribbing

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer