Freden efter Andra världskriget firas på Kungsgatan i Stockholm den 7 maj 1945. Foto: SF

Här firar de att kriget är över – för 75 år sedan

Uppdaterad
Publicerad

I år är det 75 år sedan det åter blev fred i Europa. Den 7 maj 1945 kapitulerade Tyskland villkorslöst på alla fronter och Andra världskriget i Europa var slut. På Kungsgatan i Stockholm gick folk jublande längs gatan och från fönstren kastades papper som blev till fredskonfetti.

Beskedet om den tyska kapitulationen spreds genast över världen den 7 maj. När budskapet nådde Stockholm under tidig eftermiddag firade människor genom att skapa ett snöfall av papper från öppna kontorsfönster där människor hämtade sin ”konfetti” från papperskorgarna. Segerdagen 1945 firas dock på olika dagar i olika länder beroende på när man räknar att kriget tog slut.

När var egentligen fredsdagen?

Den 7 maj kapitulerade tyskarna i den amerikanska presidentens högkvarter i Reims i närvaro av samtliga allierade. Sovjetunionens ledare Josef Stalin var dock inte helt nöjd med att kapitulationen undertecknats i Frankrike och den officiella kapitulationen till Sovjetunionen ägde rum först sent på kvällen den 8 maj i Berlin. I Moskva hade klockan då redan hunnit passera midnatt och bli till den 9 maj.

I Europa och USA firas därför fredsdagen den 8 maj medan man i Ryssland firar den 9 maj.

Se firandet på Kungsgatan i Stockholm i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.